2024. április 19., péntek

A munkaügy maradjon tagállami hatáskör

A Közlekedési és Turisztikai Bizottság (TRAN) a héten tárgyalta és szavazta meg véleményét az Európai Munkaügyi Hatóságról (ELA), melyet a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság (EMPL) jelentéséhez készített. Deli Andor a közlekedési és Kósa Ádám a foglalkoztatási szakbizottság tagjaként a jelentéshez tett módosító indítványaik előkészítésénél szorosan együttműködtek, hogy a magyar érdekeknek megfelelően javítsák az Európai Bizottság eredeti javaslatát.

Magyarországnak kezdettől fogva komoly aggályai voltak az eredeti bizottsági javaslattal. Megkérdőjelezhető a hatóság létrehozásának létjogosultsága, illetve kézzelfogható előnye és a meglévő intézményekhez hozzáadott értéke is, hiszen ellenkezik a szubszidiaritás és az arányosság elvével. Elfogadhatatlan továbbá, hogy a javaslat a közlekedési szektorban dolgozó mintegy kétmillió munkavállalót is a hatálya alá kívánja vonni.

„Javaslatainkkal igyekeztünk az ügynökség hatáskörét olyan módon korlátozni, hogy egy szokásos uniós ügynökséget és ne egy munkaügyi szuperügynökséget hozzunk létre. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy az elnevezésében ne hatóság, hanem ügynökség szerepeljen, amihez szintén sikerült megszerezni a többségi támogatást a közlekedési bizottságban” – hangsúlyozta a szavazás után Deli Andor fideszes képviselő.

„Bár most győztünk, a végső harc még hátravan a foglalkoztatási bizottságban, ahol remélhetőleg szintén érvényesül a magyar álláspont. A TRAN bizottság azonban, mint korábban a Mobilitási Csomag tárgyalásánál, ismét megmutatta, hogy képes ötvözni a szociális- és munkajogok védelmét az európai érdekekkel, és a realitások talaján maradni” – mondta Deli Andor. (Sajtóközlemény)