2024. április 23., kedd

Pillanatok alatt leégett a házuk

A szabadkai családnak leginkább építőanyagra van szüksége – A családfő súlyos sérülésekkel a kórházban fekszik

A Dusnoki család nemcsak az otthonát, hanem összes ingóságát is elvesztette a múlt héten keletkezett tűzben Szabadkán, a Vasutastelepen. A tűzoltók több mint két órán át oltották a tüzet a családi házban, melynek emelete szinte porrá égett. A tűz akkor keletkezhetett, amikor a háromtagú család nem tartózkodott otthonában. A lakóknak végig kellett nézniük, ahogy a felső emeleti rész, illetve az, amiért egész életükben dolgoztak, a tűz martalékává válik.

Dusnoki Éva lapunknak elmesélte, hogy férje, Tamás éppen édesanyját vitte el otthonról valamiért, és amikor visszaért, nagy koppanást hallott az emeleten.

Dusnoki Éva (Gergely Árpád felvétele)

Dusnoki Éva (Gergely Árpád felvétele)

– Felszaladt, de csak füstöt látott, lángokat nem, és a beépített szekrényekbe kapaszkodva le is jött onnan. Mire a mellettünk lévő házban lakó unokaöcsénk meglátta, hogy a ház tetőszerkezete ég, Tamás addigra újból felszaladt és belülről próbálta oltani a tüzet. Bement a férjemért, és kihozta a házból. Utána már csak az utcán állva néztük, ahogy leég az emelet. Nem tehettünk semmit – mondta Edit.

A családfő kórházba került másodfokú égési sérülésekkel, melyeket a tűz elleni harcban szerzett. Megsérült a karján, az arcán, a nyakán, ezenkívül szén-monoxid-mérgezést kapott, károsodtak hangszálai és a légcsöve is.

– Az orvosok azt mondták, hogy rendbe jön, de az, ahogy most kinéz, borzasztó. Azt mondta a férjem, hogy amit rajta látok, az semmi ahhoz képest, amit belül érez – mesélte Éva.

A szabadkai önkormányzatnak nincs kártérítésre szánt anyagi kerete, a családnak viszont volt ingatlanbiztosítása, amely az ingóságok biztosítását is fedezi. A tűz keletkezésének pontos okára még nem derült fény.

A segítőkész rokonok már elkezdték a lomtalanítást (Gergely Árpád felvétele)

A segítőkész rokonok már elkezdték a lomtalanítást (Gergely Árpád felvétele)

– A rendőrségtől egyelőre csak egy hivatalos papírt kaptunk a tűzesetről, amellyel a biztosítóhoz tudtam fordulni a kártérítésért. A biztosító elsőként csak az ingóságokról készített listát kérte, aminek az összeírása elég sok időmet veszi igénybe. Nehéz pontosan visszaemlékezni mindennek az árára, és mivel a számítógépünk is leégett, ezért mindent kézzel írok le. Már a hetedik oldalnál tartok a listával. A rendőrségen elmondtam, hogy a bútoraink, a ruháink és az okirataink semmisültek meg a tűzben. Az emeleten volt a hálószoba, a dolgozószoba és a külföldön dolgozó lányom szobája is, ahova édesanyámat költöztettük be ideiglenesen, eltörte ugyanis a karját, és mi viseltük gondját. Abban a szobában tartottuk a nemrégiben elhunyt édesapám hagyatéki okiratait is, amik fontosak lettek volna a hagyatéki tárgyaláshoz.

A tűz oltása során használt nagy mennyiségű víz a földszinten is kárt okozott. Éva elmondta, hogy a szomszédok és a barátok mind a segítségükre siettek, amikor észrevették, mekkora a baj.

– A szomszédok nagyon segítőkészek voltak. Mindannyian vödrökkel érkeztek, hogy összeszedjék az alsó szinten felgyülemlett vizet. Én a Tippnet vállalatnál dolgozom, a férjem pedig a szabadkai mentőszolgálatnál. Nagyon hálásak vagyunk a kollégáinknak is, amiért az eset óta folyamatosan segítenek bennünket. Jelenleg édesanyámnál élünk, amíg ismét lakhatóvá nem válik az épület.

******

 A család minden segítséget szívesen fogad, legnagyobb szükségük azonban építőanyagra lenne. A pénzadományokat a 160-5810200049691-44-es folyószámlaszámra fogadják, Dusnoki Éva nevére.