2024. április 25., csütörtök

Vajúdás világszínvonalon

Kádban, ülve, állva is lehet vajúdni a topolyai szülészeten, akár apukák, támasztóasszonyok jelenlétében is
A topolyai dr. Hadzsy János Egészségház felújított, káddal és más segédeszközökkel ellátott vajúdószobája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai dr. Hadzsy János Egészségház felújított, káddal és más segédeszközökkel ellátott vajúdószobája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bababarát hozzáállás, családias vajúdó várja a szülészetre érkező kismamákat – mondja Kálóczi Dóra, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bababarát hozzáállás, családias vajúdó várja a szülészetre érkező kismamákat – mondja Kálóczi Dóra, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A hölgyek kétféleképpen adják át az anyává válás pillanatát nőtársaiknak. Az egyik – vélhetően érzékenyebb –  típus a negatívumokat kidomborítva zúdítja rá hallgatóságára az átélt „borzalmait”. És vannak azok az anyák, akik a nehézségeket ugyan megemlítik, de a baba csodálatos lényét, az illatát, az érintésének misztériumát emelik ki, mondván „amikor a kezedbe veszed a kisbabádat, minden rosszat elfelejtesz”. Akik már átélték a szülést, tudják, hogy olyan hatalmas embert és lelket próbáló tapasztalat, amikor nem feltétlenül a racionális, materiális kategóriába tartozó elvek érvényesülnek. Ezért is lehet az, hogy mind több nő szeretné háborítatlanul, az ösztöneit szabadjára engedve, emberséges támogatással a világra hozni gyermekét. Ezt az igényt ismerték fel Topolyán az elmúlt években. Mára színvonalas, ízlésesen berendezett, káddal és többféle modern segédeszközzel felszerelt vajúdószoba áll a kismamák rendelkezésére a dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi időben mind többen érkeznek más községekből – így például Szabadkáról, Zentáról, de akár Újvidékről is – Topolyára világra hozni a gyermeküket. A közelmúltban felújított vajúdószoba kapcsán az egészségház igazgatónője, dr. Kálóczi Dóra örömét fejezte ki, hogy újabb szolgáltatással bővült a családias hangulatú szülészet a községben.

- Tulajdonképpen nőgyógyászaink ötlete volt ennek a vajúdószobának a létrehozása, az anyagi megvalósításában pedig dr. Slavica  Đukić Dejanović miniszter asszony volt a segítségünkre. Erre a projektre, illetve az Ifjúsági Tanácsadó megvalósítására összesen 990 ezer dináros támogatást kapott az egészségházunk. Hogy valóban megfelelő ellátást tudjunk nyújtani a kismamák részére, nemcsak a vajúdószobát kellett rendbe hozatnunk, hanem az egész szülészetünk fel lett újítva. Ebben a topolyai helyi közösség nyújtott anyagi támogatást. A közreműködésükkel újrafestettük a falakat, és a nyílászárókat, a toaletteket is felújíthattuk –  nyilatkozta az egészségház igazgatónője.

A topolyai szülészeten átlagosan 200–250 szülést vezetnek le. Dr. Kanjevac Dudás Györgyi szülész-nőgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy az osztályon dolgozók igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kismamáknak ez pozitív élményként maradjon meg az emlékezetében.

Dr. Kanjevac Dudás Györgyi, a topolyai egészségház egyik nőgyógyásza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Kanjevac Dudás Györgyi, a topolyai egészségház egyik nőgyógyásza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

- A topolyai szülészet arról ismert, hogy a mi hozzáállásunk a szüléshez teljesen más, mint, mondjuk, egy kórházban. Először is számunkra a kisbaba világrajövetele egy teljesen normális, fiziológiás folyamat, és ha az édesanya egészséges, és a magzati fejlődés teljesen rendben volt, akkor nem tartjuk szükségesnek azt, hogy ebbe bármilyen módon beleavatkozzunk, vagy hogy sürgessük. Természetesen vészhelyzetben az orvosi beavatkozás az elengedhetetlen, de ha minden rendben folyik, erre nincs szükség. A tapasztalatunk azt mondja, hogy ebben a pillanatban szinte egyedülállóak vagyunk az országban ezekkel az elvekkel. Bennünket a községbeli kismamák mellett azok választanak elsősorban, akik szeretnének minél természetesebben, háborítatlanul szülni. Nemcsak az apás szülésre adunk lehetőséget, de akár egy harmadik támogató személy jelenléte is engedélyezett. A nagy nap előtt a kismamák általában tele vannak szorongással, félelmekkel, és mi igyekszünk megadni, akár az erre előirányzott apartmanunkban is, az ilyenkor szükséges emberséges háttértámogatást. Nem kötelezünk senkit arra, hogy egy kemény ágyon vajúdjon, a kismama sétálhat, olvashat, zenehallgatásra is lehetőség van, igény szerint ehet-ihat keveset. A felújított vajúdónk is ennek a szellemében lett berendezve, az újdonság pedig a kád. A statisztikai adatok alapján jelentősen gyorsítja a szülés lefolyását a vajúdás vízzel töltött kádban, arról nem is beszélve, hogy ez az eljárás a meleg-langyos víz puhító hatásának köszönhetően gátvédelemmel is bír. Maga a szülés, vagyis a kitolási szakasz természetesen a szülőszobánkban történik –  nyilatkozta dr. Kanjevac Dudás Györgyi.

Ugrai Gabriella második gyermekét is Topolyán szeretné világra hozni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ugrai Gabriella második gyermekét is Topolyán szeretné világra hozni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az 1. emeleti szülészet folyosóján Ugrai Gabriella bajsai kismama elmondta, hogy eddig pozitív tapasztalatai vannak a topolyai szülészettel kapcsolatban.

- A kismamaiskolában már ismertették velünk a topolyai szülészet kínálta szabad vajúdási lehetőségeket. Ha lesz rá alkalmam, akkor biztosan ki is próbálom egyik-másik segédeszközt. Egyébként az interneten több külföldi kismama főleg pozitív tapasztalatáról olvastam már, akik igénybe vették a Topolyán is alkalmazott könnyítő módszereket, a labdát, a speciális széket, a langyos vizes kádat, és most többen az én környezetemben is azt mondják, hogy ha még egyszer babát várnának, akkor szeretnének ők is ezekkel a módszerekkel vajúdni – zárta gondolatát a bajsai kismama.