2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Egy autóban az ösztöndíjasokkal

A november negyedikei nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás lista jelöltjei kampánykörútjuk során pénteken családlátogatáson vettek részt Szabadkán, a Peščara helyi közösségben. De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke és Kálló Béla színművész a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjában részesülő egyetemistákat látogatta meg.

A látogatás a szabadkai vasútállomáson kezdődött, ahol Magosi Ádámot, az Orvostudományi Kar hallgatóját várták meg, aki éppen Újvidékről érkezett haza hétvégére. Magosi Ádámot a jelöltek elkísérték otthonába.

Horváth Krisztina, Magosi Ádám, Magosi Zsuzsanna, Horváth István, Kálló Béla és De Negri Ibolya (Fotó: Gergely Árpád)

Horváth Krisztina, Magosi Ádám, Magosi Zsuzsanna, Horváth István, Kálló Béla és De Negri Ibolya (Fotó: Gergely Árpád)

– Azokat a diákokat vártuk a vasútállomáson, akik továbbtanulásukat itthon folytatják Szerbiában, és akik itthon szeretnék építeni a jövőjüket. Ehhez számos támogatást és lehetőséget nyújt az MNT, és szeretne a jövőben is nyújtani. Meg kell említeni itt az ösztöndíjakat, az Európa Kollégiumot és a szerb felzárkóztatási programot, amely lehetővé tette, hogy a szerb nyelvet jobban elsajátítsák, és könnyebben folytassák tanulmányaikat – nyilatkozta De Negri Ibolya.

– Az ismerkedésen vagyunk túl. Ádámmal egy autóban utaztunk, és elbeszélgettünk vele. Nagyjából egy olyan élménybeszámolót hallottam tőle, mint amilyennel én is rendelkezem saját egyetemi éveimről. Arról a közösségi létről beszélt, ami az Európa Kollégiumban uralkodik. Arról beszélgettünk, hogy ez az aktív együttlét folyamatos kapcsolatot jelent ötven-hatvan emberrel. Ez azt jelent, hogy amint befejezi az egyetemet, ismeretségi köre Vajdaság-szerte hálószerűen megnövekszik – mesélte a látogatás során szerzett tapasztalatait Kálló Béla.

A jelöltek később a Szabadkai Műszaki Főiskola előtt találkoztak Szenci Bertalannal, aki a főiskola elsőéves hallgatója. Elmondta, hogy nemrégiben kapta meg az MNT ösztöndíját, és ez nagy segítséget jelent számára.

Ez után Magosi Zsuzsanna, a VMSZ peščarai helyi szervezete elnökének vezetésével otthonában meglátogatták Horváth Krisztinát, aki a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar negyedéves hallgatója. A jelöltek Horváth Krisztinát a terveiről kérdezték. Elmondta, hogy jövőjét szülővárosában, Szabadkán képzeli el, itt szeretné tanítani a gyermekeket, valamint a mester- és doktori tanulmányait is el szeretné végezni.