2024. április 25., csütörtök

Jó termés, alacsony árak

A termelők már a jövő évre készülnek

A betakarítási idény vége felé járunk, egyre kevesebb talpon álló kukoricát látunk a határban, és egyre több olyan gépet, amelyek már a következő évi termelési ciklust készítik elő. A kukorica jól termett, csakúgy mint a napraforgó, de mint ahogy általában lenni szokott, az ár, a termelők véleménye szerint, korántsem mondható kielégítőnek.

A mezőgazdasági aktualitásokról Kiss Árpáddal, a Szabadkai Parasztegyesület elnökével beszélgettünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Ami a kukoricát illeti, a legtöbb termelő rekordtermésről beszél. A terméshozam leggyakrabban 10-12 tonna hektáronként, és elenyésző azon területek száma, amelyeken ennél alacsonyabb a hozam. A kukoricavetőmag-forgalmazók mindegyike magától értetődően a saját fajtáit dicséri, de az idén minden fajta jó eredményeket mutatott fel, érési időponttól függetlenül. Az augusztusi hosszan tartó kánikula nem ártott a kukoricának, hisz addigra nemcsak a szár, de a csövek is szépen kifejlődtek. Kijelenthetjük, hogy az időjárási körülmények, a csapadékeloszlás az idén kedvezett a kukoricának. A kukorica termőterülete viszonylag stabilnak mondható, így az idén a tavalyi rossz hozamok ellenére sem csökkent a termőterülete. Ez annak is köszönhető, hogy sokan még ma is csövesen takarítják be, górézzák, és akkor adják el, amikor a legmagasabb az ára. Persze az eladással csak az olyan termelők tudnak várni, akiknek van némi tőketartalékuk, és nem szorulnak rá az azonnali értékesítésre. Jelenleg a kukorica felvásárlási ára kilogrammonként 14-15 dinár, rendkívül alacsony, de minden valószínűség szerint néhány hónap, vagy fél év múlva várhatóan 24 dinárt is fizetnek érte – mondta Kiss. Vidékünkön a legtöbben a mai napig csövesen takarítják be a kukoricát, de egyre többen választják a kombájnozást. Állattartók esetében a kukorica szárának takarmányként vagy alomanyagként való felhasználására is van példa.

Kiss Árpád (Fotó: Benedek Miklós)

Kiss Árpád (Fotó: Benedek Miklós)

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint az ipari növények, köztük a napraforgó termőterületében nagy az oszcilláció, és ezt nagyban meghatározza az előző évi ár is. A napraforgó jelenleg 27-28 dinárba kerül, és előzetes becslések alapján körülbelül 30-31 dinárig emelkedhet az ára. Ez a szomszédos országokban tapasztalt árakhoz képest is alacsonynak mondható, viszont a termelők csak külön engedéllyel értékesíthetik a terményüket külföldön. A helyzetet csak nehezíti, hogy a belföldi terménytőzsde nem a piaci szabályok szerint működik, hanem a nagyvállalatok határozzák meg az árakat.

A közeljövőben az őszi vetésű gabona, a búza és az árpa is földbe kerül, az időjárás kedvez ezen munkálatoknak.

– A talaj száraz, viszont a munkálatokat el tudjuk végezni. Véleményem szerint a magnak a földben a helye, és úgy gondolom, hogy az a legjobb megoldás, ha csak lehet, az ideális vetési időben vessünk. Az ne zavarjon bennünket, hogy jelenleg száraz a föld, a levegőben és a talajban is van annyi nedvesség, hogy a magok fejlődni kezdjenek, és kivárják a következő csapadékot. Azoknak, akik nem őszi gabonában gondolkodnak, viszont a téli szántást el szeretnék végezni, érdemes várniuk, hisz a csapadékot követően szebben el tudják végezni a szántást – fogalmazott Kiss Árpád.