2024. április 25., csütörtök

Jobb utak, iszaptalanított csatornák

Magyarkanizsa községben folyamatosak a munkálatok a mezőgazdaságot érintő területeken

Horgoson kivezető utakat vonnak be zúzott kővel, Martonosnál a csatornahálózatot tisztítják a héten. A munkálatok állását tegnap Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal és gazdasággal megbízott tagja is megtekintette, aki elégedettségének adott hangot a látottak kapcsán.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

– Idén is nagy volt az érdeklődés az állami földek bérbevétele iránt Magyarkanizsa községben, a 3815 hektárnyi földből már az árverések előtt, előnyjog alapján 2147 hektárnyi földterületet ki is adtak, amivel 24,5 millió dinár jövedelmet valósított meg a község. Ezt az összeget természetesen visszaforgatja a rurális infrastruktúra fejlesztésére. A két legnagyobb tétel idén a mezei utak karbantartása, illetve az öntöző- és vízelvezető csatornák tisztítása. Hangsúlyozni kell, hogy mindkét tétel esetében duplájára növeltük az összeget, amelyet idén ezekre a célokra fogunk fordítani. A földes utak esetében 13,4 millió dinárt fogunk elkölteni, amelyből 9 millió dinár a község befektetése, a fennmaradó részt pedig a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pályáztuk meg. Ebből az összegből Orom, Magyarkanizsa, Martonos, Kispiac és Horgos kataszteri községekben fogunk földes utakat javítani. Talajjavításokat végzünk, az utak zúzott kővel lesznek borítva, mintegy hat kilométer hosszúságban – hangsúlyozta Huzsvár Ervin, hozzátéve, fontos beruházásnak számít a vízelvezető rendszer karbantartása is a községben.

– A keretösszeg, amelyből gazdálkodhatnak, 11,4 millió dinár, ebből 9 millió az önkormányzat saját része, és valamivel több, mint kilenc kilométernyi csatornát fognak megtisztítani ebben az évben Martonos, Horgos és Oromhegyes kataszteri községben. Ezen összegek mellett idén a mezőgazdaság-fejlesztési alapra szánt összeget is megemelték. Tavaly hatmillió, idén mintegy nyolcmillió dinárt használnak erre a célra. Huzsvár elmondta, ezek a számok is azt mutatják, mennyire fontos ágazatnak tartják a községben a mezőgazdaságot, és igyekeznek továbbra is a gazdák érdekeit szem előtt tartani. Hozzátette, amellett, hogy ezeket az összegeket növelték, a mezőgazdaság-fejlesztési alap pályázatai november 15-éig nyitva állnak, és vannak olyanok, amelyekben még elérhetők szabad eszközök. Így például még lehet pályázni a kamattámogatásra, az elhullott állattetemek elszállítására, a biotermelés támogatására, valamint a civil szervezetek részére tanulmányutak költségeinek fedezésére. Eddig csupán az öntözőberendezések és a minőségi tenyészállatok megvásárlására kiírt pályázatok teltek be. Azt is jó tudni továbbá, hogy másfél millió dinárt fordítanak talajanalízisre, és az érdeklődők a falugazdászoknál is leadhatják a jelentkezésüket.

A kommunális szolgáltató közvállalat végzi a munkálatok felügyeletét, amiről Pálfi Ervin igazgató elmondta, hogy a felső réteget tízcentis mélységben leszedik, amit utána zúzott kővel pótolnak, ezt követően lehengerlik, ezáltal tartósabb felső réteget kapnak.

Valkovics Gábor horgosi lakos, a földút- és legelőbizottság horgosi elnöke külön megköszönte a magyarkanizsai község támogatását, ugyanis nagymértékben megkönnyíti az életüket, hogy az őszi termést már jobb utakon tudják beszállítani. A kivezető utakat a nagy gépek gyorsan rongálják, így elengedhetetlen a javításuk.

A Martonosnál lévő csatornahálózat tisztításánál jelen volt Szilágyi Gábor, a DTD vízügyi vállalat műszaki igazgatója is, akitől megtudtuk, hogy a kétszáz kilométeres szakaszból, amely Magyarkanizsa község területéhez tartozik, ezúttal mintegy nyolc kilométert tisztítanak ki.

– A Horgos–Martonos réti főcsatornán végzünk most munkálatokat, a szivattyúteleptől a Kender-tóig. Megközelítőleg harmincezer köbméter iszap lesz kitermelve, ezenkívül szárzúzó munkák is folynak a helyszínen a közös finanszírozás keretében. A főcsatorna megtisztításával a víz felhasználását is megkönnyítjük. Ez a csatorna legutóbb 2007-ben volt iszaptalanítva – mondta Szilágyi Gábor, hozzátéve, a közeljövőben Oromhegyesen végeznek iszapkotrást, amely elengedhetetlenül fontos, csakúgy mint a mezei utak karbantartása, amely szintén hangsúlyos szerepet kap a községben.