2024. március 29., péntek

Brunszvik Teréz emlékkonferencia

Jelentős óvodapedagógiai konferenciára kerül majd sor Kishegyesen – 190 éves a magyar óvoda intézménye

Magyarországon 190 évvel ezelőtt nyílt meg az első kisdedóvó intézet Angyalkert néven.

Ennek apropóján a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete Brunszvik Teréz emlékkonferenciát tart majd október 15-én, hétfőn Kishegyesen. Az esemény ünnepélyességét emeli az is, hogy az egyesület ekkor veszi majd fel hivatalosan is a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete elnevezést.

A rendezvény 15 órakor kezdődik egy fotókiállítás megnyitójával az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában. Az Angyalkert címet viselő kiállítás a martonvásári Óvodamúzeum tárgyairól készült fotókból állt össze. A kiállítást dr. Kriston Vízi József nyitja meg, valamint fellépnek a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai. Janó Mária, az intézmény igazgatónője köszöntőt mond.

Az emlékkonferencia 16 órakor kezdődik a kishegyesi helyi közösség tetőterében, és a konferencia keretében öt neves szakember tart előadást. Elsőként a konferencia szervezője és a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke, dr. Szőke Anna tart előadást Az első magyar óvodaalapítás 190. évfordulója címen. Őt dr. Nóbik Attila neveléstörténész és egyetemi adjunktus Változások a gyermekkor megítélésében a 19. században című értekezése követi. A harmadik előadást dr. H. Tóth István neveléstudományi kandidátus és nyugalmazott docens tartja A kisgyermekkori nevelés alapértékeiről címen, végül Körmőci Katalin, Brunszvik Teréz-díjas óvónő Minden gyermeknek joga van a személyes bánásmódhoz címen értekezik.

Az emlékkonferenciára autóbuszjárat indul Magyarkanizsáról Zenta és Topolya érintésével. A rendezvényre a szoketanna@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni.