2024. március 28., csütörtök

„A hegedűversenyek fejedelme”

A szabadkai Zeneiskola fennállásának 150 éves jubileuma alkalmából tanárok és diákok együtt zenéltek a ferences templomban

Paskó Csaba karmester, a szabadkai Zeneiskola tanára szerint a ferences templomnak kiváló az akusztikája. Erről a klasszikus zene kedvelői is meggyőződhettek szerdán este, amikor a Zeneiskola zenekara Zsiga Pál szólista hegedűművész közreműködésével és Paskó Csaba vezényletével előadta Beethoven D-dúr hegedűversenyét. A koncert iránt nagy érdeklődés mutatkozott, minden ülőhely foglalt volt, sokan állva hallgatták végig, majd pedig a közönség visszatapsolta a fellépőket.

Az előadott mű Beethoven egyetlen hegedűversenye, ugyanakkor egy páratlan remekmű, Molnár Antal zenetörténész szerint a hegedűversenyek fejedelme. A koncert előtt Zsiga Páltól megtudhattuk, hogy hónapokon keresztül nagyon alaposan készültek, Paskó Csaba pedig kifejtette, hogyan került sor a hangversenyre:

Zsiga Pál azon tanárok közé tartozik, akik aktívan fellépnek. Egyik alkalommal kifejezte óhaját, hogy szeretne Beethovent játszani. Ehhez a zeneiskola jó lehetőséget adott. A zenekar tanárokból és diákokból állt össze, valamint zenész kollégákból, akik Zentáról, Magyarkanizsáról, Kishegyesről és Topolyáról érkeztek. Ezt a páratlan hegedűversenyt vezényelni és játszani sem egyszerű. Nagy kihívás a zenekarnak, a szólistának, a karmesternek egyaránt. Reméljük, lesz még alkalmunk előadni, ebben vagy akár másik felállásban. A koncertet a városi önkormányzat támogatta, belépődíj nem volt, de tetszőleges összeggel hozzá lehetett járulni. Ezzel a zenészeket érintő úgynevezett plusz költségeken enyhítettünk, mint amilyen például az útiköltség. Ez a koncert is része a szabadkai Zeneiskola 150. évfordulóját ünneplő programsorozatnak. A szabadkai Zeneiskola Szerbia egyik legrégebbi oktatási intézménye, és az egyetlen a határain belül, ahol magyar nyelven középiskolai szintű zeneoktatás folyik. Büszkék lehetünk rá, nagy megtiszteltetés a zeneiskolában tanítani és oda járni is – mondta Paskó Csaba.

A szabadkai Zeneiskola következő nagy koncertjére október 18-án kerül sor a Zsinagógában, 19 órai kezdettel. A tanintézmény volt növendékei lépnek majd fel, akik azóta figyelemre méltó karriert futottak be: Kinka Rita, Lévay Aksin Laura, Štulić Saša, valamint a Görög testvérek, azaz Görög Noémi és Görög Enikő. Ezután december 12-én Mozart Koronázási miséjével és Beethoven Karfantáziájával lépnek közönség elé újból a Zeneiskola tanárai és diákjai. Februárban várható egy nagy kamarazenekari est, a tanév végén pedig a hagyományos érettségi hangverseny. A szabadkai Zeneiskola más településeken is vendégszerepel, Paskó Csabától azt is megtudhattuk, hogy meghívást kaptak Bácskossuthfalvára és Magyarkanizsára.