2024. április 18., csütörtök
SZOJUZ-BALESET

A rakéta meghibásodott, a legénység nem

A hordozórakéta meghibásodása miatt, nem sokkal tegnapi felbocsátása után, kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ–10 orosz űrhajó, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Az űrhajót a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről egy Szojuz-FG hordozórakétával indították el, közép-európai idő szerint 10 óra 40 perckor, fedélzetén az orosz Alekszej Ovcsinyinnel és az amerikai Nick Hague-gel. Két perc 45 másodperccel a start után Ovcsinyin, a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő adásban nyugodt hangon közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával.

A rakéta első fokozatának leválása után néhány másodperccel a második fokozat hajtóműve hibásodott meg. Ezt követően az űrhajó kényszerleszállást hajtott végre, az ejtőernyővel ereszkedő visszatérőkabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, 25 kilométerre Dzsezkazgan várostól, 450 kilométerre az indítás helyétől.

A legénység két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Nemsokára katonai deszantosok érkeztek a helyszínre, akik egy An–26-os típusú katonai gépről ereszkedtek le ejtőernyővel. Kiemelték a visszatérőkabinból a két űrhajóst, majd Dzsezkazganba szállították őket orvosi vizsgálatra. Az űrhajósok jól vannak, bár nem kifogástalan az állapotuk, de az orvosok szerint nem igényelnek különleges kórházi ellátást.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ–10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta egy Twitter-üzenetben. Ebben azt is írta, az összes Szojuz-FG hordozórakétát átvizsgálják.

Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes ezzel egyidejűleg bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban.

A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközét jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját, de orosz közlés szerint az ISS jelenlegi személyzete hosszú időre elegendő tartalékokkal rendelkezik.