2024. március 28., csütörtök

Szabadkán járt az LMP küldöttsége

Az ellenzéki párt a vajdasági magyar közösség többsége által támogatott erővel óhajt együttműködni

A november 4-i nemzeti tanácsi választásokról, Szerbia uniós integrációjáról és a vajdasági magyar fiatalok elvándorlásáról beszélgetett ma Szabadkán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika párt társelnöke és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A felek a VMSZ székházában folytatott egyórás beszélgetést követően sétát tettek Szabadka központjában, megtekintették a Zsinagógát, a Pannon RTV székházát, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületét, vagyis azokat a projektumokat, amelyeket vagy teljes egészében, vagy részben magyarországi költségvetési pénzekből viteleztek, illetve viteleznek ki.

Ungár Péter, Pásztor István és Keresztes László Lóránt a találkozót követő sajtótájékoztatón (Gergely Árpád felvétele)

Ungár Péter, Pásztor István és Keresztes László Lóránt a találkozót követő sajtótájékoztatón (Gergely Árpád felvétele)

A magyarországi ellenzéki pártok közül az LMP volt az első, amely a kapcsolatteremtés céljával fordult a VMSZ-hez – értékelte a találkozót követő sajtótájékoztatón Pásztor István, hozzátéve, hogy örömmel tett eleget e felkérésnek.

– Örülök, hogy sor került erre a találkozóra. Nem titok, hogy a VMSZ és az LMP álláspontja számos kérdésben eltér egymástól. A VMSZ abban érdekelt, hogy talpon tartsa és erősítse a nemzeti együttműködés rendszerét, hiszen ezen keresztül tud érvényesülni a közösség. Ennek az építkezésnek és fejlesztésnek a néhány példáját igyekeztem megmutatni vendégeinknek. Azt is tudjuk, hogy az LMP ellenzéki pártként más ambíciókat fogalmaz meg saját maga számára. A különbségek ellenére is fontosnak tartom a beszélgetésre való lehetőség megteremtését és egymás álláspontjának a felvázolását. Abban reménykedem, hogy a jövőben hasonló beszélgetésre kerül sor, azaz ha ilyen irányú megkeresés érkezik hozzánk, mi nyitottak vagyunk a beszélgetésre – fogalmazott Pásztor István.

Annak ellenére, hogy az LMP ellenzéki párt, fontosnak tartja, hogy a nemzetpolitika kérdésének tekintetében konszenzus alakuljon ki az összes anyaországi párt között –fejtette ki Keresztes László Lóránt, mondván, ebből a kérdésből nem szabad pártpolitikát fabrikálni. Az LMP mindig is kiemelt figyelmet fordított a határon túli magyarságra, ezért érezte szükségét a Pásztor Istvánnal és a VMSZ-szel való kapcsolatfelvételnek – tette hozzá a politikus. Szavai szerint a nemzeti tanácsi választásokról, Szerbia integrációs folyamatáról és ezen belül, illetve ezzel összefüggésben a kisebbségi jogok érvényesüléséről, továbbá a fiatalok elvándorlásáról, azaz a Kárpát-medence minden térségét érintő problémáról beszélgettek. Örömmel hallották és látták, hogy számos olyan fejlesztés valósul meg, ami éppen a fiatalok elvándorlását hivatott megállítani – emelte ki Keresztes László Lóránt, majd megerősítette, hogy az LMP a jövőben is kezdeményezni fogja az ezekről és a hasonló kérdésekről való személyes egyeztetést. Azt vallják, hogy ezekben a kérdésekben nem Budapesten kell meghozni a döntéseket – nyomatékosította a politikus.

Az LMP egyetért azzal, hogy Szerbia európai uniós csatlakozása fontos, ugyanakkor azt vallja, hogy ezt a témát és folyamatot a vajdasági magyarság érdekeinek a figyelembe vételével kell értékelni, illetve támogatni – nyilatkozta Ungár Péter, mondván: ezért fontos, hogy a magyar külpolitika szorgalmazza a vajdasági magyarok jogainak a kiterjesztését. Az LMP-nek nem az a feladata, hogy véleményezze a külhoni magyarok kisebbségi politikáját, hanem az, hogy bízzon a magyar közösség megválasztott képviselőinek a döntésében. A magyarországi kormánynak és ellenzéknek azokkal a politikai erőkkel kell együttműködniük, amelyeknek a külhoni magyar közösség tagjainak a többsége bizalmat szavazott, akár a nemzeti tanácsi, akár a parlamenti vagy a helyi önkormányzati választásokon – nyomatékosította Ungár Péter.