2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Jelen kell lenni a családok életében is

Törökbecsére látogattak a Magyar Összefogás jelöltjei

Négy törökbecsei családot látogatott meg ma Molnár Attila, Erdődi Edvina és Zséli Ágnes, a Magyar Összefogás jelöltjei. A vendéglátóikhoz Ilia László, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei szervezetének az elnöke is elkísérte őket.

Áron örömmel mutatta meg a beiskolázáskor kapott csomag tartalmát (Fotó: Fehér Rózsa)

Áron örömmel mutatta meg a beiskolázáskor kapott csomag tartalmát (Fotó: Fehér Rózsa)

Ljubović Saša és Ágota kisfia, Áron most indult elsőbe, ő a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjának örülhetett nemrégiben. Az édesapa tanárként dolgozik Óbecsén, személyesen is tapasztalja, hogy egyre kevesebb a magyar diák. A Magyar Összefogás jelöltjei ennek kapcsán arról számoltak be: az MNT nagy munkát fektet a magyar tagozatok megmentésébe, ezekhez az erőfeszítésekhez pedig komoly államtitkári és tartományi titkársági támogatást is kapnak.

Ződi János és Éva két egyetemistát nevel, saját bevallásuk szerint az MNT támogatása nélkül nehéz lenne iskoláztatniuk gyermekeiket. Lányuk, Ottília az újvidéki egyetem abszolvense, biológiát tanul, öccse, János pedig jelenleg Szabadkán mechatronikát hallgat, de korábban nővéréhez hasonlóan ő is az Európa Kollégium lakója és az MNT ösztöndíjasa volt.

Erdődi Edvina a látogatást követően kiemelte: nagy örömére szolgál, hogy olyan fiatalokkal találkozhatott a Ződi családnál, akik nemcsak, hogy itthon folytatják felsőfokú tanulmányaikat, de itthon is szeretnének majd boldogulni. A hozzájuk hasonló szakemberekre óriási szüksége van a vajdasági magyarságnak, munkájukkal pedig ők is erősíteni fogják ezt a szervezett és összetartó közösséget – tette hozzá.

A jelöltek a továbbiakban ellátogattak az Erős családhoz. Ők egy 9 éves kislányt, Lillát, és egy hatéves kisfiút, Zsombort nevelnek. A kislány az MNT beiskolázási csomagjának, a kisfiú az óvodai magyar saroknak és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően egy új játszótérnek örülhetett az elmúlt időszakban. A családlátogatások sora pedig Patakiéknál zárult, akiknek Antónia lányuk az MNT jóvoltából ösztöndíjas és kollégista Újvidéken, Valentina pedig egyelőre még középiskolában tanul.

A törökbecsei jelölt, Zséli Ágnes elmondta: a látogatások célja az volt, hogy a Magyar Összefogás jelöltjei betekintést nyerjenek abba, mennyire érezhető az MNT jelenléte a családok életében, és meghallgassák a tapasztalataikat és az ötleteiket, amelyeket beépíthetnek majd a következő ciklus terveibe is.

– Azt látom, hogy az MNT úgy működik, mint egy nagy család: segíti, felkarolja a vajdasági magyar családokat és egyéneket, hiszen ők hordozzák azokat az értékeket, amelyeket felszínre kell hozni és meg kell tartani a közösség érdekében – tette hozzá Zséli Ágnes.