2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Minden gyerek anyanyelvén tanul

Torda egy magyar sziget Közép-Bánátban. Az itt élőknek a legnagyobb mértékben sikerült megtartaniuk nemzeti önazonosságukat. Ehhez hathatós támogatást kaptak a Magyar Nemzeti Tanácstól – hangzott el a Magyar Összefogás jelöltjeinek mai családlátogatásakor.

A Kukli családnak is van elsőse (Fotó: Kecskés István)

A Kukli családnak is van elsőse (Fotó: Kecskés István)

Az ezer lakosú, magyar többségű közösség legnagyobb kincse az iskola. Habár kihelyezett tagozatként működik, mégis biztosítja minden helybéli gyerek számára, hogy anyanyelvén végezze el az általános iskolát. És, ami ennél is fontosabb: évről évre van elegendő magyar elsős. A helybéli Kukli Angéla férjével két gyereket nevel. A kislány az idén indult el első osztályba. Elmondása szerint számára nagyon fontos minden támogatás, amit a Magyar Nemzeti Tanácstól kaptak. De az is, hogy gyerekeik a szülőfalujukban, anyanyelven fejezhetik be az általános iskolát és a későbbi iskoláztatásuk folyamán is számíthatnak minden támogatásra.

A kisérettségi után szinte minden tordai gyerek középiskolába iratkozik. Sokan az egyetemeken folytatják tanulmányaikat. Pataki Andrea Nagybecskereken fejezte be a gimnáziumot, magyar nyelven. Most az újvidéki Orvostudományi Karon folytatja tanulmányait.

– Remélem, hogy a beteg gyerekek gondozásával foglalkozhatok majd később, és bízom abban, hogy az ösztöndíj és a kollégium hozzájárul ahhoz, hogy  sikeresen be tudjam fejezni a tanulmányaimat, mondta. A Magyar Összefogás jelöltjei öt tordai családot látogattak meg. Találkoztak iskolakezdő elsőssel, főiskolással, aki az MNT ösztöndíjasa és az Európa Kollégium lakója, demonstrátori ösztöndíjassal.

– A tordai gyerekek magyar iskolába járnak és módjukban van középiskolába és főiskolára is továbbmenni. Ugyanakkor nagy örömünkre szolgál, hogy ez a kis közösség ilyen erős és ilyen hajlandóság van bennük a továbbtanulásra. A Magyar Nemzeti Tanácsnak örömére szolgál, hogy segítheti ezeket a közösségeket, ezeket a gyerekeket a továbbtanulásuk folyamán – mondta Linka Gabriella, a Magyar Összefogás jelöltje.    

Torda egy fogyatkozó, de összetartó kis magyar közösség. Sokan a rendezvényeiről ismerik a falut.

– Nagyon fontos számunkra, hogy van egy iskolánk, ahol még mindig nyolc osztályban folyik a tanítás – magyar nyelven. Az idén is 12-en iratkoztak be az első osztályba, ők megkapták a Magyar Nemzeti Tanácsnak a beiskolázási csomagját is. Nagyon fontos mindannyiunk számára, hiszen ez jelenti a jövőt, addig, amíg van gyerek, van fiatal – mondta Dobai János, Torda HK elnöke.
Ahhoz viszont, hogy a fiatalok az iskoláztatásuk után visszatérjenek vagy pedig a szülőfalujukban maradjanak, ahhoz munkalehetőséget kellene biztosítani számukra.