2024. április 19., péntek

A „szórványok szórványában” is van lelkesedés

Minden magyar számít, mindannyiukról gondoskodunk, értékelte Grezsa István – Befejeződött a miniszteri biztos óvodafejlesztési vajdasági körútja

– A szórványosodás fogalma általában az elfogyás, elvándorlás, elveszés fogalmával egyenlő, délvidéki utunkon azonban ezzel a jelentéstartalommal ellentétben álló érzéseket tapasztalhattuk meg. A demográfiai tények ellenére egy rendkívül gazdag, erős nemzet a magyar. Az óvodafejlesztési program a hitet, a reményt akarja minden településre visszahozni. Kétnapos utunk alatt bejártuk a szórványt, sőt a „szórványok szórványát is”. Minden magyar számít, és minden magyart számon kívánunk tartani – fogalmazott a Magyar Szónak adott nyilatkozatában tegnap a dél-bánáti Udvarszálláson, délvidéki útjának végén dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért felelős magyar miniszteri biztos.

Székelykevén új játszóteret adtak át (Ótos András felvétele)

Székelykevén új játszóteret adtak át (Ótos András felvétele)

Mint ismeretes, dr. Grezsa István és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke az elmúlt két napban tíz olyan vajdasági óvodába látogatott el, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újult meg. A program az MNT koordinálásában és lebonyolításában, a magyar kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikáért felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap segítségével valósult meg.

– A 21. században annak az országnak és népnek lehet sikere, amely a leginkább képes a humán erőforrásait összegyűjteni. A humán erőforrás nem egy elvont, hanem egy versenyképességi fogalom. Minél többen hiszünk abban, hogy egy közösségbe tartozunk, annál erősebbek lehetünk. Nem csupán anyanyelvünket, kultúránkat illetően, hanem gazdasági értelemben is. A végeredmény így az lehet, amit célul tűztünk ki: az egy nemzeti közösségbe szerveződés mellett valóban meg is érje magyarnak lenni a Kárpát-medencében – hangsúlyozta nyilatkozatában Grezsa.

Udvarszálláson öt óvodás és kisdiák örül majd a beruházásnak (Ótos András felvétele)

Udvarszálláson öt óvodás és kisdiák örül majd a beruházásnak (Ótos András felvétele)

Székelykevén a kis citerások is kitettek magukért (Ótos András felvétele)

Székelykevén a kis citerások is kitettek magukért (Ótos András felvétele)

Udvarszálláson egy épületegyüttes részét képezi az iskolaterem, az óvodai szoba, továbbá a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület terme. Ezen a komplexumon eszközöltek felújításokat a magyarországi támogatásnak köszönhetően – tudtuk meg Horváth Gizellától, az egyesület vezetőjétől. Mint mondta, központi fűtést vezettek be, megújultak a termek, az előszoba és a folyosó, mosdókat hoztak létre. A munkálatok 2017 szeptemberében kezdődtek.

Az óvodásoknak és a kisiskolásoknak ajándékcsomagot is hoztak az MNT tagjai, Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke is a küldöttség tagja volt. Virág Gizella tanítónőtől megtudtuk, hogy a faluban elérhető óvodában és az alsó tagozaton összesen öt diák tanul: egy óvodás, két első osztályos, valamint egy-egy második és negyedik osztályos. A vendégek a látogatás végén megtekintették az udvarban létrehozott játszóteret is, majd Székelykevére indultak tovább.

Ebben a faluban átadták az új játszóteret, majd a diákok alkalmi műsorral kedveskedtek a delegációnak és a falubelieknek. Salamon Géza iskolaigazgató, Kovács Mária polgármester és Ilija Pirkov alpolgármester fogadta a magyarországi és nemzeti tanácsi küldötteket. A polgármestertől a helyszínen megtudtuk, hogy az óvodában egy játszósarkot is létrehoztak az óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően.