2024. március 29., péntek

Peške na obali jezera

Sprema se šetalište sa nasutim sitnim kamenčićima oko jezera u Bačkoj Topoli

Uskoro će se moći prošetati od vetrenjače do puta koji vodi za Karađorđevo na kamnčićima nasutom putu. Radove koji se odvijaju iza poljoprivrednog imanja Zobnatice je juče posetio Gabor Kišlinder, predsednik opštine sa članovima saveta opštine.

-Lokalna samouprava je dala predlog 2015. da se jezero B. Topole i okolina proglase za zaštićeno područje. U skladu sa tom odlukom, prethodnih godina je započeto pošumljavanje, a sada i posipanje kamenom putanja oko jezera na oko 5,5 kilometara dužine. O čvrstoj podlozi-asfaltu, betonu nismo ni razmišljali, jer propisi o očuvanju prirode ne dozvoljavaju tu mogućnost. Radovi će koštati 35 miliona i petsto hiljada dinara, i do kraja godine smo odlučili da ih završimo - istakao je Kišlinder i otkrio da će sledeće godine put od Karađorđeva do Umetničke kolonije učiniti prohodnim. Od Umetničke kolonije do Poljoprivredne škole već postoji asfalt. Posao na tenderu je dobila firma „Lukač Putevi“ iz Temerina.

Momentalno je u toku izrada strategije za turizam Bačke Topole. Deo ove strategije čini izgradnja kampinga pored jezera. Zatim u početnoj fazi je ideja o izgradnji vikend naselja u okviru IPA projekta, koja je ostvarljiva u okviru prekogranične saradnje u vrednosti od 280 hiljada evra. Područje smo ogradili, očistili, a planovi o sledećim koracima su u toku. Planira se da se sa radovima počne sledeće godine - rekao je predsednik i dodao da svake godine raste broj zainteresovanih za odmor na jezeru.

Za sve aktivnosti uređenja i održavanja vezana za topoljsko jezero su zadužene nadležne radne organizacije iz Bačke Topole iz sredstava samouprave. Prilikom posete severnom delu obale jezera su istakli da je novonapravljen put oko jezera predviđen za pešake i ne mogu ga koristiti automobili i mašine za poljoprivredu. Jedino su izuzeci ribolovci koji dolaze na obalu zbog pecanja. Kišlinder je istakao da će korišćenje šetališta posutim sitnim kamenjem kontrolisati čuvari.