2024. április 25., csütörtök

Izveštaj za državu Srbiju

Preduslov EU je poštovanje manjinskih prava

,,Pitanja vezana za nacionalne manjine, što znači i vojvođanske Mađare, su dobila odgovarajuće mesto u izveštaju Evropskog Parlamenta-Odbora za spoljne poslove, koji je i prihvatio izveštaj za 2018. godinu o Srbiji. I dalje je cilj da zajednica vojvođanskih Mađara do kraja procesa priključivanja postane jedna ojačana zajednica u oblasti prava i položaja“- rekao je Andor Deli, vojvođanski predstavnik u EP povodom izglasanog izveštaja o Srbiji.

,,Plan izveštaja je poslužio kao dobra osnova za predloge o izmenama. Bilo je mnogo takvih tema u originalnom predlogu, za koje smo uspeli da utičemo da se prihvate prethodnih godina. Ove godine smo postigli da dokumenat pozdravi usvajanje zakona koji se odnosi na manjinska prava, zatim pored obrazovanja, upotrebe jezika i medija i kultura je uvrštena, kao veoma važna oblast za manjine. Prema mom predlogu o izmeni takođe je uvršteno da mora da se ostvari i simetrično zapošljavanje. Zaključujem da smo prihvatili jedan uravnoteženi dokument, koji priznaje postignute rezultate prethodnih godinu i po dana, i u isto vreme su manjine dobile odgovarajuću pažnju, a takođe ukazuje i na nedostatke“- rekao nam je političar.

,,Izveštaj naglašava da je preduslov za članstvo zaštita i poštovanje manjina. Mislim da je to jako važna poruka i za Srbiju i za sve zapadno-balkanske države koje žele da postanu članice EU. Iako je pravna pozadina u Srbiji u mnogo slučajeva povoljnija nego u nekim državama članica, uvek je bitno istaći prava manjina, posebno njihovo ostvarivanje u svakodnevnom životu“- dodao je Deli.