2024. április 24., szerda

Kazahsztánban járt a polgármester

Miloš Vučević polgármester a szerbiai delegáció tagjaként Kazahsztán fővárosában járt, ahol találkozott Bakit Szultanovval, Asztana város polgármesterével. A találkozón jelen volt még Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere is.

A három város képviselői az együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak, egyetértettek abban, hogy Szerbia és Kazahsztán között kiváló a kooperáció, ami kitűnő alap a lokális szintű együttműködés szorosabbra fűzéséhez. Főként a gazdaság, a kultúra és az ifjúsági idegenforgalom, valamint a fiatalok politikai felzárkóztatása terén mutatkoznak jó esélyek az együttműködés fellendítésére.

Vučević megköszönte a vendéglátást, majd hangsúlyozta, Újvidék sok mindent megtanulhat Asztanától, mert ebben a városban a legmodernebb területrendezési megoldásokat alkalmazzák, de más szférában is jó eredményei vannak.

Újvidék polgármestere kiemelte, hogy a Novi Sad 2021 – Európa Kulturális Fővárosa projektumnak nemzeti jelentősége van, olyan, közös aktivitásoknak nyit kaput, amelyek elősegíthetik az együttműködések fejlesztését, a kulturális kooperáción kívül más téren is előrelépést eredményezhet. Vučević elmondta, hogy az említetteken kívül kiváló együttműködési lehetőséget nyújt az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 projektum is. Ezt nagy mértékben segítheti az Ifjúság politikai felzárkóztatásáról szóló memorandum, amelyet Szerbia és Kazahsztán a napokban ír alá.

Miloš Vučević részt vett a Kazahsztán–Szerbia Üzleti Fórumon is, amelyen a két ország gazdasági kamaráinak a képviselői, valamint vállalataink vezetői vettek részt. Meglátogatta Asztana legfontosabb kulturális intézményeit, járt az Astana Opera létesítményben, valamint megtekintett több, lenyűgöző épületet és sportlétesítményt.