2024. március 28., csütörtök

Tizenhárommillió dinár a mezőgazdászoknak

Vissza nem térítendő támogatás Topolyán a méhészeknek is

Megjelent Topolya község mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjának a kistermelőket megsegítő pályázata. A kiírásokkal kapcsolatban Kislinder Gábor községi elnök tartott tegnap sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy ezúttal 13 millió dinár áll rendelkezésre, és a hónap végéig lehet benyújtani az igényeket a vissza nem térítendő támogatásra. Az állattenyésztők és a növénytermesztők mellett ezúttal a méhészek is pályázhatnak.

Kislinder Gábor polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az idén egyenként 10 ezer dinár értékben 10 méhcsalád vásárlására is lehet pályázni. A vásárlás tényét előszámla mellékelésével kell bizonyítaniuk. Erre a célra összesen 1 millió 700 ezer dinárt irányoztunk elő. A méztermelés folyamán adódott költségek megtérítésére gazdaságonként 12 ezer dinárra lehet beadni igénylést, a rendelkezésre álló összeg 850 ezer dinár. Az állattenyésztésben, illetve a növénytermesztésben kötött biztosítások költségtérítésére is lehet pályázni, maximálisan 30 ezer dinárig. A szarvasmarha- és a sertésállomány esetében az állatorvosi költségekre, vakcinákra, gyógyszerekre is lehet támogatást igényelni, összesen 1 millió 900 ezer dinárt irányoztunk elő erre a célra, és legfeljebb 30 ezer dinárra lehet az igénylést benyújtani. Igyekszünk megtéríteni a piaci árusítóhelyekre vonatkozó bérleti költségeket is vagy legalábbis egy részét, erre összesen 450 ezer dinárt különítettünk el, és 15 ezer dinárra lehet pályázni. A mesterséges megtermékenyítésre szánt keretösszeg összesen 1 millió 100 ezer dinár, gazdaságonként legfeljebb 15 ezer dinárt tudunk folyósítani. A kamattámogatásra összesen 3 millió 800 ezer dinár áll rendelkezésre, maximálisan 30 ezer dinár kaphat egy-egy igénylő – ismertette Topolya mezőgazdasági támogatásait a községi elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy alakul az ez évi költségvetés módosítása, ezzel a hónap végére készülnek el az illetékesek, illetve november elején már a 2019-es költségvetést tervezik majd, amiben ismét helyet kap a kisgazdaságok támogatása. Tavaly óvatosabban fogalmazták meg a vissza nem térítendő pályázatok feltételeit és a támogatások összegét, ezért a gazdák által igényelt összeg meghaladta az előirányzott keretet, de a minisztérium jóváhagyta az átütemezést. A támogatási szerződéseket ezúttal is a mezőgazdasági bizottság jóváhagyásával párhuzamosan kötik meg, a beérkezés sorrendjében, akár a jelentkezési határidő lejárta előtt is, hogy minél hamarabb felhasználhatóak legyenek az eszközök.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a községi mezőgazdasági alap ez évi vissza nem térítendő pályázatára szánt összeget nagyban befolyásolta a múlt év augusztusában történt tömeges méhpusztulás, ennek kárpótlására kereste a megoldást Topolya. A községi tanács bizottságot alakított a méhek elhullása által okozott kár megállapítására. Az illetékesek terepi munkája alapján készített jelentésből korábban kiderült, hogy 672 méhcsalád hullott el, a becsült kár pedig 13 millió 440 ezer dinár. A községi tanács egyik múlt évi ülésén határozatot hozott arról, hogy a község 2018-as költségvetéséből eszközöket különítenek el a méhészek megsegítésére, ezért az ez évi vissza nem térítendő támogatásokra 2 millió 550 ezer dinárral nagyobb keretösszeget határoztak meg. Kislinder kiemelte, a kárpótlásban a tartományi és a köztársasági szervek is tettek lépéseket.