2024. április 25., csütörtök

Felújítják a temerini nagy tömegsírt

A temerini I. helyi közösség tanácsa legutóbbi ülésén egyöntetűen határozott a Nyugati temetőben lévő nagy tömegsír fedőlapjának felújításáról.

A temerini Nyugati temető nagy tömegsírja (Góbor Béla felvétele)

A temerini Nyugati temető nagy tömegsírja (Góbor Béla felvétele)

A beton borítású tömegsír, amelyben az 1944. évi partizán mészárlás ártatlan áldozatai nyugszanak, már igen rossz állapotban van. Az időjárás viszontagságainak következtében a beton fedőlap többfelé mállásnak indult, sürgős javításra, átfestésre szorul. A tanács döntése értelmében a felújítást november elsejére, az áldozatokról való megemlékezés napjára elvégzik.

A tanács ülésén szó volt még az idei Illés-nap költségeiről. Ádám István, a szervezőbizottság tagja részletesen beszámolt a kiadásokról, melyekre egymillió dináros támogatást kaptak, és jórészt anyagi kiadásokra el is költötték. A költségek részletezését követő vitában elhangzott, hogy egyes civil szervezetek részéről bizonyos fenntartások voltak az új helyszín kapcsán, de mindenki meggyőződhetett arról, hogy a vásártér tökéletesnek bizonyult. Az idén központosították az egyesületek részéről a vásártéren szervezett eseményeket és a kastély épületében a különböző kiállításokat, amelyeknek a korábbiaktól eltérően igen sok látogatója volt. Voltak hiányosságok is, melyeket többnyire csak a szervezők tapasztaltak, de remélik, hogy a jövőben ezeket ki tudják majd küszöbölni. Elhangzott az a javaslat, hogy a jövőben az Illés-napi rendezvényeket a civil szervezetek közreműködésével teljes egészében a helyi közösség szervezze.

A helyi közösség tanácsának tagjai tudomásul vették a községi tanács válaszát azokra az elküldött kifogásokra, amelyek a tanács július végi ülésén a polgárok észrevételei alapján hangzottak el, és a városközpont tervezett átalakítására vonatkoztak. Különösen a játszótér megszűnését, a fák kivágását és a zöld területek megsemmisítését kifogásolták. A községi tanács válaszlevelében arról tájékoztatta a helyi közösséget, hogy az észrevételeket megkésve tették meg, mivel a városközpont átalakítása tervének meghozatalára az eljárás a törvényes keretek között befejeződött, és most már nincs lehetőség annak módosítására.