2024. április 25., csütörtök

Emlékezés a harcosokra és az áldozatokra

Díszülés és koszorúzás Szabadka 1944-es felszabadulásának évfordulója alkalmából

Szabadka tegnap ünnepelte felszabadulásának hetvennegyedik évfordulóját. Ebből az alkalomból Szabadka város képviselő/testülete díszülést tartott, amely a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd az egybegyűlt képviselők és meghívott vendégek egyperces néma főhajtással adóztak azok emlékének, akik életüket vesztették a város felszabadításáért folytatott harcokban. A díszülés vendége volt Georgij Kleban alezredes, aki a belgrádi orosz nagykövetséget képviselte, Nikolaj Kacsuk, a belgrádi ukrán nagykövetség első titkára és Mihael Tomšić, a szabadkai horvát nagykövetség első konzulja.

A díszülésen ünnepi beszédet mondott Bunford Tivadar, a képviselőtestület elnöke.

– A szélsőjobboldali rendszerek és fasiszta mozgalmak országonként különböztek, de közös vonásuk volt, hogy az államot az egyén és annak jogai fölé helyezték. Az egyéni jogok a fasizmusban teljesen háttérbe szorultak. A kül- és belpolitika fő fegyvere pedig az erőszak volt, aminek hatalmas számú ártatlan ember esett áldozatául, és a jogtiprás az élet részévé vált. A harcosok, az önfeláldozó lakosság és az irányt vesztett rendszer ártatlan áldozatainak emlékére és tiszteletére minden évben összegyűlünk, hogy a képviselő-testület ünnepi ülésén emlékezzünk meg erről a napról, és a fasizmus áldozatainak emelt emlékmű megkoszorúzásával emlékeztessünk, és tudatosítsuk azon események jelentőségét, amelyek a szabadságot hozták el számunkra – mondta Bunford Tivadar, hozzátéve, hogy a felszabadulás során hozott áldozat vezetett el ahhoz, hogy megszűnjenek a kulturális, vallási, politikai és egyéb különbségek.

Maksim Bakrač, Veljko Vojnić és Milan Popović, Szabadka Város Önálló Szakszervezetei Szövetségének elnöke elhelyezi a megemlékezés virágait (Gergely Árpád felvétele)

Maksim Bakrač, Veljko Vojnić és Milan Popović, Szabadka Város Önálló Szakszervezetei Szövetségének elnöke elhelyezi a megemlékezés virágait (Gergely Árpád felvétele)

Az ülésen felszólalt Maksim Bakrač, a Harcosszövetség szabadkai városi bizottságának elnöke is, aki a szabadkai partizán harcosok és az orosz csapatok veszteségeiről beszélt, amit a város felszabadulása során szenvedtek el, és azt javasolta a városi képviselő-testületnek, hogy a Fasizmus Áldozatainak terén emeljenek szobrot Jovan Mikić Spartaknak és a többi partizán parancsnoknak, aki részt vett a város felszabadításában, és hogy a Majsai Úti Általános Iskola kapja vissza a régi, VIII. Vajdasági Rohambrigád elnevezést.

Svetomir Atanacković, a tartományi Harcosszövetség elnöke azt emelte ki, hogy a népfelszabadító háborúban nem számított a nemzeti és a vallási hovatartozás, csak az, hogy ki harcol a nácizmus és a fasizmus ellen.

A beszédek után Svetomir Atanacković elismerő oklevelet adott át a népfelszabadító háború hagyományának ápolásáért tett törekvéseiért Bogdan Labannak, Szabadka város polgármesterének, Bunford Tivadarnak, Maksim Bakračnak, Georgij Klebannak és Nikolaj Kacsuknak.

Bunford Tivadar beszél a díszülésen (Gergely Árpád felvétele)

Bunford Tivadar beszél a díszülésen (Gergely Árpád felvétele)

A díszülés után megkoszorúzták a Fasizmus áldozatainak terén felállított emlékművet. Az emlékezés virágait a szabadkai önkormányzat nevében Veljko Vojnić, a városi képviselő-testület elnökhelyettese, a szerb kormány nevében pedig Dragi Vučković, az észak-bácskai körzet vezetője helyezte el, továbbá lerótták kegyeletüket többek között a belgrádi orosz és az ukrán követség, valamint a szabadkai horvát követség tagjai, a pélmonostori és az eszéki antifasiszta harcosok, a Szabadkai Zsidó Hitközség, Szabadka Kommunistái – Tito Központ, valamint a politikai pártok és civil szervezetek képviselői. A koszorúzás után a megemlékezőkhöz Maksim Bakrač szólt, aki az ifjúságnak üzent:

– Drága ifjúság, drága gyermekek! Ne engedjétek, hogy tájainkon elterjedjen a múlt kísértete, a neonácizmus, a neofasizmus és a rasszizmus. Taszítsátok el ezeket magatoktól, és ne üljetek fel a provokációiknak. Ne engedjük meg, hogy tovább terjesszék és propagálják a náci eszméket, és magasztalják vezetőiket, mint ahogy azt se engedjük meg, hogy terjedjen a nemzeti, vallási és a faji gyűlölet és megosztottság. Ápoljátok a népfelszabadító háború értékeit. Ismerjétek meg a dicső múltatokat, és építsétek fényes jövőtöket!

A felszabadulás napi megemlékezés a sétaerdei pravoszláv temetőben ért véget, ahol megkoszorúzták a 3. Ukrán Front Szabadkán elesett harcosainak emlékművét.