2024. április 25., csütörtök

Négyszáz kiló körmöt készítettek elő

Még tizenöt csapat jelentkezhet a martonosi körömpörköltfőző versenyre

A hétvégén várhatóan felpezsdül az élet Martonoson, ahol szombat délután tartják meg a fatimai körmenetet, vasárnap pedig a gasztronómia kerül előtérbe.

A Ponty Horgászegyesület és a Testvériség Művelődési Társulat idén is összefogott, hogy egy igazi kuriózumnak számító rendezvényt hozzanak létre, ez pedig az immár nyolcadik körömpörköltfőző verseny. Az előkészületek már kedd óta javában folynak, amikor is az alapanyagot tisztították meg a helyiek, összefogással, jó hangulatban. A négyszáz kiló sertéskörmöt a magyarkanizsai Szecsei Szilveszter szerezte be, aki főtámogatóként és zsűritagként is részt vesz a főzőversenyben. A csapatok ötszáz dinárért nevezhetnek be, amiért öt kiló körmöt, valamint tűzifát kapnak, a szervezők emellett jó hangulatot és serlegeket is ígérnek.

A rendezvény leghangsúlyosabb része a közösségmegtartó erő, és az sem elhanyagolandó, hogy jót szórakozhatnak a jelenlevők, hiszen élő zene is várja őket. Mivel 14-e hagyományőrző nap, várják a mesterségek művelőit is, akik kiállíthatják tárgyaikat. Ősz Szabó Imre, aki zsűritagként lesz jelen a rendezvényen, elmondta, már hatvan csapatot regisztráltak, és számításaik szerint még tizenöt csapat számára tudnak alapanyagot biztosítani. Ettől függetlenül olyan résztvevőket is várnak, akik maguk szeretnék vinni az alapanyagot.

– A körömpörkölt kapja a főszerepet vasárnap reggel nyolctól, ekkortól foglalhatják el helyüket a benevezett csapatok a martonosi helyi közösség mögötti téren, ahol kilenctől gyújthatnak a bográcsok alá, miközben élő zene és művelődési műsor biztosítja a jó hangulatot. A legjobb pörköltek mellett díjazni fogjuk a legszebben kialakított főzőhelyet, a legfinomabb süteményeket és a legjobb pálinkákat is. Minden kategóriában válogatott szakértőkből álló zsűri fog dolgozni, azt pedig garantáljuk, hogy sem jókedvben, sem jó ennivalóban nem lesz hiány – mondta Ősz Szabó Imre.

Akik szeretnének benevezni a versenyre, jelentkezhetnek Bognár Zoltánnál a 063/229-289-es, Égető Jánosnál a 063/427-233-as vagy Ősz Szabó Imrénél a 061/111-5926-os számon. A vasárnapi martonosi főzőverseny mottója: Jöjjön el, váljon a körömpörköltfőzők királyává!