2024. április 19., péntek

Digitalizált szolgáltatás, jobb ivóvíz

Ada községben a kommunális közvállalat megkezdte az ivóvízhálózat vezérlésének digitalizálását és a víz minőségének javítását

A Standard Kommunális Közvállalat az elmúlt időszakban sokat tett a hatékony, biztonságos és minőségi vízellátásért Ada községben, ahol jövőre digitalizálnák az ivóvízhálózat vezérlőrendszerét, és egy tesztberendezés segítségével már folyamatban van a leghatékonyabb víztisztítási technológia meghatározása is.

Milan Popov (Csincsik Zsolt felvétele)

Milan Popov (Csincsik Zsolt felvétele)

Milan Popov igazgató elmondta, hogy a közvállalat az Ada és Mohol közötti ivóvízbázison lévő három kútból biztosítja a helyi lakosság nagy részének az ivóvizet, illetve az idei évtől átvették a falvakban is a vízszolgáltatás kezelését. Az igazgató megjegyezte, a vízszolgáltatás területén van még tennivaló, hogy elérjék a kívánt színvonalat, ezért arra törekszenek, hogy évről évre javítsanak az ivóvízellátás minőségén és biztonságán.

– Jelenleg előkészítési folyamatban van az ivóvízkutak működésének digitalizálása és a központi vezérlés kiépítése. A Standard közvállalat részese egy projektumnak, amelyet a vízellátással foglalkozó szerbiai vállalatokat tömörítő GTC egyesülettel közösen bonyolít le. A projektum célja a vízhálózat vezérlésének digitalizálása, vagyis egy digitális hálózat kiépítése, amely bekerül a GIS-be, a földrajzi információs rendszerbe, illetve lehetővé teszi a vízhálózat könnyebb és hatékonyabb üzemeltetését, valamint a tervezését. A digitalizálás eredményeként az összes ivóvízkutat a központi vezérlőből működtethetné egy személy, aki változtathatna az üzemmódon, valamint regisztrálhatná és elháríthatná a hibákat. A rendszer működhetne emberi felügyelet nélkül is, csak meghibásodás esetén riasztaná telefonhívással az illetékes személyt. Ez a terv, ennek a megvalósításán dolgozunk. A rendszert hardver és szoftver összetevők alkotják, és szeretnénk jövőre üzembe helyezni – magyarázta Milan Popov.

A tesztberendezést az ivóvízkutaknál állították fel (Csincsik Zsolt felvétele)

A tesztberendezést az ivóvízkutaknál állították fel (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az elkövetkezőkben lehetőségünk lesz javítani az ivóvíz minőségén is, mivel üzembe helyeztük azt a tesztberendezést, amely az ivóvízkezelési technológia hatását vizsgálja az ivóvízbázis vizén. A berendezés mérési eredményei alapján kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb víztisztítási technológiát, hogy a lakosság számára a szerbiai vízminőségi előírásoknak teljes mértékben megfelelő ivóvizet biztosíthassunk. A berendezés esetében amerikai technológiáról van szó, amely két éve jelent meg nálunk. Egyelőre csak Törökbecse községben alkalmazzák, ahol ezzel a tesztberendezéssel és technológiával készítik elő a vízmű építését. Remélem, hogy az elkövetkező néhány hónapban Adán is kiderül, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb víztisztítási technológia. Ez alapján megrendeljük a vízmű tervét, amely meghatározza majd, hogy a közvállalatnak és az önkormányzatnak mennyibe kerülne a létesítmény kiépítése, illetve a fenntartása és a működtetése, valamint megállapítaná a vízdíj mértékét, hogy a rendszer hosszú távon fenntartható legyen. Az adai és moholi lakosság kilencven százalékának három kútból biztosítjuk az ivóvizet. Ezeket összekapcsoltuk, és automatizáltan működtetjük. Az ivóvíz egy helyre kerül, majd onnan jut el a lakossághoz. Ennek köszönhetően válik lehetségessé a vízmű kiépítése, amelynek révén a jövőben a teljes kitermelt vízmennyiséget meg tudnánk tisztítani – közölte a közvállalat igazgatója.

Ada községben az ivóvízkutak kapacitása egyelőre minden településen fedezi a lakosság vízszükségletét. Milan Popov elmondta, hogy az Ada és Mohol közötti vízlelőhelyen már tizenöt éve tervezik egy újabb kút fúrását is, amihez rendelkezésre is áll a szükséges terület, ám az igazgató szerint a lakosság elvándorlása miatt az új kútra belátható időn belül nem lesz szükség.