2024. március 29., péntek
III. NYÁRI IFJÚSÁGI OLIMPIA – BUENOS AIRES

Második helyen a magyar csapat

Surján Szabina befejezte az egyéni versenyt

Kedden újabb két aranyéremmel gazdagodott a magyar csapat a Buenos Airesben zajló III. nyári ifjúsági olimpián, Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás döntőjét nyerte meg magabiztosan, Pusztai Liza pedig kardvívásban lett ifjúsági olimpiai bajnok.

Késely a nap első úszófináléjában sokáig nagy harcban állt a mellette úszó argentin riválisával, a magyar tehetség viszont fokozatosan növelni tudta előnyét, és végül közel 5 másodpercet vert a dél-amerikai Delfina Narella Pignatiellóra.

Surján Szabina bosszantó módon esett ki az egyéni versenyből

Surján Szabina bosszantó módon esett ki az egyéni versenyből

Pusztait a női kardvívók első számú esélyesének tekintették. Ennek megfelelően győzte le algériai, majd bolgár ellenfelét. Az elődöntőben a koreai Lee ugyan megnehezítette a dolgát, de a végén 15:12-re nyert. A fináléban a mexikói Botello Cervantes kezdett jobban, de 6:6 után Liza elhúzott. Bár ellenfele egymás után négy tiszta találattal szorosabbá tette a találkozót, végül a magyar kardvívó 15:9-re győzött, és megszerezte a magyar küldöttség 7. aranyérmét.

Milák Kristóf közel állt a triplázáshoz, a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében végig harcban volt az elsőségért, de végül az orosz Menikov 38 századdal jobbnak bizonyult, így Miláknak ezúttal egy ezüstérem jutott.

A cselgáncsozó Vég Zsombor a sorsolásának köszönhetően csak a negyeddöntőben csatlakozott a mezőnyhöz, ahol legyőzte moldovai riválisát, ám az elődöntőben kikapott a végső győztes kazah Saudakastól. Vég a helyosztón a szlovén Pogorec legyőzésével szerezte meg a bronzérmet.

A magyar csapat eddig 7 arany- és 1-1 ezüst-, illetve bronzérmet jegyez a három versenynap után, így az oroszok mögött a második helyen áll az éremtáblázaton. A magyar csapat sikerének kovácsa eddig egyértelműen az úszóválogatott, amely 4 arany- és 1 ezüstérmet szerzett a három nap alatt.

A díjugrató lovas Jármy Vince a földrészek csapatversenyében Európa színeiben ezüstérmet szerzett, amit a szervezők az éremtáblán nem számolnak.

A szerbiai versenyzők közül az asztaliteniszező Surján Szabina állt asztalhoz a harmadik versenynapon, aki jól játszott a csoportküzdelmek során, két győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ott viszont kikapott a brazil Bruna Takahashitól. Surjánnak három játszmában is szettlabdája volt, de egyiket sem tudta kihasználni, brazil riválisának mindig jobban sikerült a végjáték, Szabina a vegyes párosok mezőnyében Truls Moregarddal az oldalán folytatja a küzdelmeket.