2022. május 25., szerda

Megnyílt a V4-es országok kortárs filmszemléje Prágában

Megnyílt csütörtökön a négy visegrádi ország kortárs filmjeinek szemléje Prágában. Az általában nagy érdeklődéssel kísért, már 20 éves rendezvényt a prágai Magyar Intézet szervezte, a filmeket az intézet nagytermében fogják vetíteni.

A Tolmács plakátja
A Tolmács plakátja

A vasárnapig tartó szemlén az érdeklődők megismerkedhetnek a legújabb magyar, cseh, szlovák és lengyel játékfilmekkel, valamint rövidfilmekkel.
A prágai Lengyel Intézettel, Szlovák Intézettel és a cseh fővárosban működő Filmakadémiával együttműködve többek között vetítik magyar Bogdán Árpád, Gárdos Éva és Mészáros Márta, a lengyel Paweł Pawlikowski és Agnieska Smoczynska, a szlovák Juraj Nvota és Michal Duris, illetve a cseh Jan Švankmajer, Beata Parkanová és Ondřej Trojan új filmjeit.

A legutóbbi évek magyar filmtermése közül egyebek között a Genezis, a Viszkis és a Karlovy Vary-i idei nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert Virágvölgy is szerepel.
Nagy érdeklődés előzi meg Martin Sulík cseh, szlovák, osztrák koprodukcióban készült Tolmács (Tlmočník) című alkotását is, amelyben az utóbbi időben súlyos betegségen átesett Jirí Menzel játssza a főszerepet.

Minden filmet eredeti változatban, hangzással, cseh feliratozással vagy cseh szinkrontolmácsolással vetítenek.