2024. április 25., csütörtök

Tarlós István újból megméretteti magát

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. A kormányfő ezt szerdán Budapesten, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal, aki vállalja a jelölést.

Tarlós István, mögötte Orbán Viktor (fotó: MTI)

Tarlós István, mögötte Orbán Viktor (fotó: MTI)

Orbán Viktor a főpolgármester társaságában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Tarlós Istvánnak szigorú megkötései voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen – a főpolgármester jelenlétében – döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet – közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd. Tudatta egyúttal, hogy a 3-as metró felújításához szükséges több tízmilliárd forintos összegről is meg tudtak állapodni.

A kormányfő úgy fogalmazott: Budapest a budapestiek otthona, egyben a nemzet fővárosa és a Kárpát-medence természetes központja is, ez a meggyőződés vezeti a Budapestre vonatkozó kormányzati politikát. Hozzátette, az elmúlt időszakban rengeteg budapesti fejlesztési programot indítottak meg, a mostani megbeszélésen egy 60 tételből álló listát mutatott be mint bizonyítékát annak, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett. A megvalósult beruházások több mint 280 milliárd forintot, a folyamatban lévők pedig több mint 600 milliárd forintot tesznek ki. Mindebben a közlekedési projektumok nincsenek benne, ezek esetében egy 700 milliárd forintot meghaladó tételről van szó – tette hozzá a miniszterelnök. Azt is megjegyezte, hogy a kormány több mint 217 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárosi önkormányzattól.

SEMMIT SEM AKAR FÉLBEHAGYNI

Tarlós István a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. A jelöltség elvállalásában közrejátszott a közvetlen főpolgármester-választás, valamint a fővárosi fejlesztési tanács megalakítása.

Tarlós István elmondta, a megkötésekben nem volt semmi zsarolási szándék, egyszerűen tudta, hogy bizonyos dolgok hiányában képtelen lenne folytatni. Az életkora nem az egyetlen tényező, ami szerepet játszott – jegyezte meg, majd „az ellenzéki szimpatizánsokhoz” szólva úgy fogalmazott: „ha az általuk ajnározott 88 éves Soros György dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei egy várossal saját hazájában”.

A főpolgármester kijelentette: Budapesten az eddigi nyolc éve alatt botrány, félrecsúszás nem volt, így nyugodtan elmehetett volna, ugyanakkor – mint mondta – sok mindent elkezdtek, részben a kormánnyal együttműködve, és nem jó érzés lenne ezeket félbehagyni.

„Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval” – tette hozzá ironikusan Tarlós István.

Elmondta, a döntését befolyásolta az is, hogy a kormánnyal, illetve a Fidesz meghatározó kormányzati szereplőivel az együttműködés feltételei nagyon kedvezően alakultak.

ELLENZÉKI REAKCIÓK

„Tarlós István előre odaígérte fele királyságát Orbán Viktornak” – kommentálta Gy. Németh Erzsébet a DK fővárosi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a bejelentést. A DK politikusa szerint Tarlós István az indulásával előre lemondott minden fővárosi jogkörről, hiszen úgy vállalta az újrázást, hogy ezen túl minden fővárosi beruházásról a kormány dönt majd, a Fővárosi Közgyűlés beleszólása nélkül. A fővárosi fejlesztési tanács megalakítását kérdésre válaszolva úgy értékelte: ez a testület alkalmatlan arra, hogy  Budapest érvényesítse benne az érdekeit.

A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere szerint a kormány gyámság alá helyezte Budapestet. Karácsony Gergely szerdai fővárosi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: önmagában az, hogy a Fidesz „méltóztatott” megőrizni a közvetlen főpolgármester-választást, nem jelenti, hogy nem sérült tovább a budapesti önkormányzatiság. A kormány támogatása nélkül semmilyen fejlesztést nem fog tudni megvalósítani a főváros – állította.