2024. április 19., péntek

Jövőre elkészül a Kübekháza–Rábé határátkelő

Az EU-támogatásával már tavaszra megkezdődhetnek a munkálatok

A Kübekháza–Rábé határátkelő munkálatai már a jövő év elején elkezdődnek, és várhatóan már 2019 végén átadhatják a forgalomnak. Mint tegnap Belgrádban, a Szerbia Utai Közvállalat helyiségeiben megtartott projektumismertetőn megtudtuk, a közvállalat jelenleg a jogi és adminisztrációs teendőt végzi, hogy a munkálatok a következő évi építési idény elején beindulhassanak. A projektum összértéke 5,46 millió euró, ebből 4,64 millió eurót az Európai Unió, a Szerbia és Magyarország határon átnyúló IPA projektumának köszönhetően fedez majd.

Kern Imre, az építési és közlekedési minisztérium államtitkára a bemutatón arról beszélt, hogy Bánát északkeleti részét a trianoni szerződés után, vagyis immáron száz éve elvágták a fejlődési lehetőségektől. Reményei szerint az új határátkelő és az útfejlesztés nemcsak a határon át történő közlekedést javítja majd, hanem gazdasági és idegenforgalmi szempontból is fejlesztési lehetőséget hoz.

A Kübekháza–Rábé határátkelőhely megépítése még a februári szerb–magyar kormányközi megállapodásnak a része. Ha a pénzügyi feltételek megteremtődnek és elkészül a szükséges dokumentáció is, a felek lassan nekiláthatnak a kötelezettségek teljesítéséhez.

Szerbiában 1365 méter utat újítanak fel Rábétól az államhatárig. Ezt a Szerbia Útai Közvállalat végzi majd. A tervdokumentáció ellenőrzését a Vajdasági Városépítési Intézet vállalta magára.

– Az útépítés várhatóan a jövő év végén, vagy a jövő év harmadik negyedében fejeződik be. Remélem, a magyar kormány biztosítja majd az eszközöket a magyar határátkelő létesítményeinek kiépítésére, hogy azt az év végén megnyithassuk. Azt hiszem, ez a határátkelő nemcsak Rábé és Kübekháza számára fontos, hanem egész Észak-Bánát számára is, hiszen Nagykikinda, Bégaszentgyörgy vagy Magyarcsernye számára is ez lesz a legrövidebb út a magyar autópálya-hálózat felé, illetve azon keresztül az egész európai autópálya-hálózat felé – mondta az államtitkár. Hozzátette, ez a közös projektum tette lehetővé, hogy a Zombor és Bezdán közötti, valamint a Béregnél található országhatár felé vezető út projektuma is megvalósuljon. Ez 12 kilométer utat jelent, és a Kübekháza–Rábé határátkelővel párhuzamosan újul fel.

– A minisztérium kötelezettsége, hogy az Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök által aláírt keretszerződés alapján a határ két oldalán a régiók számára jobb összeköttetést biztosítsunk azáltal, hogy határátkelőket nyitunk és fejlesztjük az úthálózatot. A Bácsszentgyörgy és Haraszti közötti határátkelőhely az idén már megnyílt, amiről pedig ma beszéltünk, a második határátkelő lesz, amely abban a keretszerződésben szerepel – emelte ki Kern.

A magyar félnek 2309 méter új külterületi utat kell kiépítenie és 844 méter, már meglévő, kübekházi belterületi szakaszt felújítania – tudtuk meg Kondrik Kornéltól, a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. Megtudtuk, az építőmunkálatokat a Délút Építő és Bányászati Kft. végzi majd el 4,1 millió euróért.

– Reményeink szerint 2019 márciusában a vállalkozó már kint tud lenni a területen. A régészek már végzik a szükséges felméréseket, illetve folynak az előkészítő munkálatok a terepen. Ennek megfelelően 2019 harmadik negyedében, vagyis augusztus végén már ez az út átadásra kerül részünkről – mondta Kondrik Kornél.

Mint megtudtuk, a Kübekháza–Rábé határátkelőhely is olyan kis határátkelő lesz, mint amilyen az Ásotthalom–Királyhalom, Röszke–Horgos II. és Bácsszentgyörgy–Haraszti határátkelőhely.