2024. április 20., szombat
SZERB NEMZETI BANK

Csökkent a devizatartalék

A Szerb Nemzeti Bank deviztartaléka szeptember végén 11,17 milliárd euró volt, ami 153,2 millió euróval kevesebb, mint egy hónappal korábban. A szóban forgó összeg fedi a forgalomban levő pénzmennyiség 191 százalékát, és mintegy hathavi árucsere-forgalom értékét. Ez szinte kétszerese a törvény által előírt szabványnak.

A devizatartalék nettóban kifejezett összege (amely nem tartalmazza az ügyviteli bankok kötelező devizaletéteit) szeptember végén 9,32 milliárd eurón állt, ami 144 millió euróval kevesebb, mint augusztus végén.

A Szerb Nemzeti Bank sajtószolgálata közleményében a devizatartalék csökkenését azzal magyarázza, hogy az állam a jó pénzügyi mutatók megtartása céljából további külföldi hiteltartozásokat törlesztett ( nettó 193,7 millió euró értékében), ami az államadósság folyamatos apadását is eredményezi.

A nemzetközi pénzügyi piacon szeptember folyamán a Szerb Nemzeti Bank 488,8 millió euróval kereskedett, ami 5,5 százalékkal több, mint az előző hónapban.

Szeptemberben a dinár 0,1 százalékot veszített értékéből az euróhoz képest, a Szerb Nemzeti Bank pedig a nemzetközi pénzügyi piacon 10 millió euró vásárlásával és 15 millió euró eladásával avatkozott be az árfolyam túlzott ingadozásának megfékezése érdekében.