2024. április 20., szombat

A bürokrácia útvesztőiben

Szerbiában sokszorta bonyolultabb a használtautó-vásárlás, mint a fejlett országokban

A szerbiai lakosságot még mindig túlságosan leterheli a hivatalokban való kilincselés, a papírok és tolóablakok sokasága. Egy egyszerű példán lehet ezt szemléltetni: ha valaki használt autót szeretne vásárolni, hétszer annyi helyen kell fizetnie, nyolcszor annyi tolóablaknál kell megjelennie, és tízszer annyit kell leszurkolnia, mint a fejlettebb országok polgárainak – állapította meg a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés, a NALED.

Összeszámolták, hogy az országban csaknem 2500-féle adminisztratív eljárás létezik, ezek közül szinte egyet sem lehet elintézni papírok nélkül és anélkül, hogy megjelennénk valamely intézményben. A helyzeten az elektronikus ügyintézésről szóló törvény javíthat, ez ugyanis formálisan kiegyenlítette az elektronikus és a papíralapú dokumentumot.

„A polgárok igenis érdekeltek abban, hogy minél inkább elterjedjenek az elektronikus szolgáltatások. Erre utal annak a kampánynak a sikere is, melyet brit támogatással, Kérdezzék meg, mikor szabadulunk meg a fölösleges papíroktól jelszóval szerveztek meg. Sokan szóltak hozzá a témához a megadott internetes címen, és a legtöbben arra szavaztak, hogy először az adó befizetéséről szóló elismervény elektronikus úton történő kiadását kellene megoldani. Ennek nyomán már eljuttattuk a kezdeményezést az adóhatósághoz” – mondta Željko Tomić, az E-közigazgatási Szövetség elnöklője. Hozzátette: a szavazatok nagy száma bizonyítja azt is, hogy sokan szeretnék, ha elektronikus úton meg lehetne változtatni a személyi igazolványban feltüntetett vezetéknevet vagy lakcímet, befizetni a különféle illetékeket, vagy első lakás vásárlása esetén visszatéríteni az áfát.

Visszakanyarodva a használtautó-kereskedelemhez: a franciák vagy a hollandok otthon, a számítógép előtt ülve meg tudnak vásárolni egy régi gépkocsit, nálunk ezt nyolc lépésben lehet elintézni, nyolc helyen kell sorba állni. Hollandiában, Szlovéniában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban nincs szerződéshitelesítés. Hollandiában és Németországban a szerződés akár szóbeli is lehet. A szerbiai vásárlónak/eladónak összesen hét helyen kell befizetnie különféle összegeket, s mennyivel könnyebb lenne, ha egyetlen számlára, elektronikus úton tudná átutalni a pénzt.

Léteznek ugyan bejegyzést végző ügynökségek, melyeknél bizonyos szolgáltatási díj ellenében minden elintézhető, az igazi megoldás mégis az lenne, ha az intézmények maguk szereznék be a szükséges adatokat, a még hiányzó dokumentumokat pedig a polgár elektronikus úton tudná nekik eljuttatni.