2024. április 26., péntek

A jövő héten már felvehető az influenza elleni védőoltás

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Ma reggel több mint 240 000 adag influenza elleni védőoltás érkezett Szerbiába. Az Egészségügyi Minisztérium és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap által beszerzett vakcinákat a napokban osztják szét, hétfőn pedig már – az ígéretek szerint – megkezdik az oltást.

Dr. Verica Jovanović, a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a közszolgálati televíziónak elmondta, hogy elegendő mennyiségű ingyenes, háromkomponensű vakcinát vásároltak, és a kockázati csoportokhoz tartozó összes polgárnak ajánlatos beoltatnia magát, főképpen a krónikus betegeknek és a 65 évesnél idősebbeknek.

– Különösen fontos, hogy felvegyék a védőoltást az állapotosok, a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, továbbá a cukorbetegek és azok, akiknek anyagcsere-zavaraik vannak, de ajánlatos mindazoknak, akik valamelyik kockázati csoportba tartoznak, és 6 hónapnál idősebbek – mondta dr. Jovanović.

Azt javasolja, hogy a polgárok már a jövő héttől keressék fel az egészségházakat, és minél előbb vegyék fel a védőoltást. Egyébként az utóbbi években általában a beszerzett vakcinamennyiség 90 százaléka elfogy.