2024. április 20., szombat

Gyalog a tóparton

Zúzottköves-sétány készül a Topolyai-tó körül

Zúzottköves úton tudnak majd hamarosan elsétálni a sportolni, kirándulni, vagy rekreálni vágyók a topolyai szélmalomtól a Karađorđevóra vezető aszfaltútig. A Zobnaticai Mezőgazdasági Birtok mögött jelenleg is zajló munkálatokat tegnap délelőtt megtekintette a községi tanács több tagja kíséretében Kislinder Gábor községi elnök.

Kislinder Gábor és a községi tanács tagjai megtekintik a tó körül tervezett zúzottköves út kialakítását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor és a községi tanács tagjai megtekintik a tó körül tervezett zúzottköves út kialakítását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Topolyai-tó és környező völgyeinek védetté nyilvánítását 2015-ben kezdeményezte a községi önkormányzat. Ezzel a határozattal, illetve a vízpartnak az elmúlt években megkezdődött ütemes fásításával, Topolya az idegenforgalmat fejlesztő elképzeléseivel összhangban zajlik a tó körüli földes útszakasz zúzott kővel történő lefedése mintegy 5,5 km hosszúságban. Szilárd burkolatban – aszfaltban, betonban – nem is gondolkodhattunk, hiszen a környezetvédelmi előírások erre nem adnak lehetőséget. A munkálatok 35 millió 500 ezer dinárba kerülnek, és az idei év végére határoztuk meg a kivitelezés befejezését – hangsúlyozta Kislinder, majd elárulta, hogy a tervek szerint jövőre a tópart nyugati felét, Karađorđevótól a Topolyai Művésztelepig teszik majd járhatóvá. A művészteleptől már aszfaltút visz a Mezőgazdasági Iskoláig. A munkálatok kivitelezésére kiírt pályázatot a temerini Lukač Putevi vállalat nyerte meg. Kislinder emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi időben fokozott figyelmet fordítanak a Topolyai-tó karbantartására.

– Jelenleg folyamatban van Topolya község idegenforgalmi stratégiájának a kidolgozása. Ennek a dokumentumnak a részét képezi a tó melletti kempingtelep kiépítése is. Továbbá kezdeti szakaszban van a víkendtelep kialakítása, amely az IPA-projektum keretében egy határon átnyúló elképzelés keretében valósulhat meg 280 ezer euró értékben. A területet bekerítettük, bokortalanítottuk, a további lépésekkel kapcsolatos tervek folyamatban vannak. A pályázattal összhangban látványos építkezés jövőre veszi majd kezdetét – nyilatkozta a polgármester, aki rámutatott arra, hogy az utóbbi években nyaranta egyre többen keresik fel a tópartot üdülési, kikapcsolódási szándékkal.

A Topolyai-tóval kapcsolatos teendők a Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési és Településtervezési és Rendezési Közvállalat hatáskörébe tartoznak, a tópart és a vízfelület karbantartását, takarítását pedig a Komgrad Kommunális Közvállalat látja el az önkormányzat eszközeiből. A tó északi felén zajló munkálatok megtekintése alkalmából elhangzott, hogy az utat a gyalogosok számára látták elő, és nem használhatják majd járművek, különös tekintettel a mezőgazdasági gépekre. Ez alól kivételt képeznek a gépkocsijukkal érkező horgászok. Kislinder emlékeztetett arra, hogy a zúzottköves-sétány használatát fokozottan ellenőrzik majd a belügyminisztérium munkatársai, illetve a mezőőrök.