2024. április 26., péntek

Az antifasizmus nem politikai irányzat

Benedek Miklós felvétele

Benedek Miklós felvétele

Szabadkán minden évben október 10-én emlékeznek meg a város felszabadulásáról. A Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg egységei a Vörös Hadsereggel együtt 1944-ben ezen a napon vonultak be a településre. Az úgynevezett népfelszabadító háborúnak több mint hétezer szabadkai áldozata volt. A mai központi rendezvényt tegnap megelőzte a Jugoszláv Népfelszabadító Háború Igaz Történetéért Társaság Szabadkai Városi Szervezetének megemlékezése a Fasizmus áldozatainak terén.

A megemlékezéssel egybekötött sajtótájékoztatón, amelynek Antifasizmus nélkül nincs szabadság volt a címe, Olajos Nagy Miklós, az egyesület szabadkai szervezetének titkára szólt az egybegyűltekhez.

Olajos Nagy beszédében kiemelte, hogy az antifasizmus nem politikai irányzat, hanem olyan civilizációs vívmány, amely lehetővé tette, hogy Európa népei békében éljenek egymás mellett. Olajos hangsúlyozta, hogy országszerte annak vagyunk tanúi, hogy az antifasiszta örökséget igyekeznek a háttérbe szorítani. Erre – elmondása szerint – számos jel utal, kezdve attól, hogy a megemlékezéseken, koszorúzásokon ma már nem vesznek részt diákok, hogy az iskolai történelemkönyvek másképp mutatják be a történéseket, hogy háborús bűnösöket rehabilitálnak, hogy a népfelszabadító háború hőseinek korábban ellopott szabadkai szobrai a mai napig nem kerültek vissza eredeti helyükre.