2024. április 20., szombat

Tejszín és sajtrolád

Balázs Piri Márta a világhálót is felhasználja termékei értékesítésére

A hajdújárási Balázs Piri Márta évek óta a Tejpiacon árulja különleges túró- és sajtkészítményeit, amelyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. Folyamatosan bővíti kínálatát, amelyben egyaránt megtalálható a vajalja, a mozzarella és a különböző ízesítésű sajtroládok. A piacon felkerestük Balázs Piri Mártát, és arra kértük, meséljen a túrókészítésről.

Mindig nagy a forgalom Balázs Piri Márta asztalánál (Patyi Szilárd felvétele)

Mindig nagy a forgalom Balázs Piri Márta asztalánál (Patyi Szilárd felvétele)

– A túró készítését 2006-ban kezdtem. Akkor még csak kétfajta túrót csináltam, se azóta folyamatosan fejlesztem a tudásomat, többek között sokat járok előadásokra. Három éve volt szerencsém részt venni Magyarországon a Kárpát-medencei Sajtkészítők Konferenciáján, ahonnan nagyon sok ötlettel tértem haza. Azóta nagyon megszaporodott a termékeim száma. Érlelt sajtokat nem készítek, mert nincs megfelelő helyiségem hozzá. Friss sajtjellegű termékeket készítek, fűszerek felhasználásával. Vannak saját fejlesztésű termékeim. Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy nem használok tartósítószereket és adalékanyagokat. A vevők igényeit is követem. Ha van valamilyen különleges ötletük, kérésük, akkor kísérletezek, és ha sikerül, akkor elhozom a piacra és árulom – mesélte beszélgetőpartnerünk.

Balázs Piri Márta asztalán találhatunk színes és mutatós túró- és sajtkészítményeket, amikről azt hinnénk sok időbe telik elkészíteni, ez azonban nem így van. Ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

Balázs Piri Márta (Patyi Szilárd felvétele)

Balázs Piri Márta (Patyi Szilárd felvétele)

– A termékeim gyors készítésűek, úgyhogy van olyan készítményem, amelyet este csinálok meg, az esti tejből, és másnap reggel már kint van a piacon. Egy termék legtovább két napot szokott állni, mert ezek friss termékek. A termékskálám igen széles. A legkapósabb a gyenge túró, amit kalácsba használnak, ezenkívül van ömlesztett túró, ricotta, tejszín és vaj is. Az utóbbi időben nagyon keresettek a fűszeres gomolyák, amelyből négyfajta ízesítésűt szoktam készíteni. Árulok még mozzarellát, amire nagyon büszke vagyok. Készítek sajtgolyókat is, amelyek négyfajta sajtból vannak összegyúrva, és különböző fűszerekben megforgatva. Található nálam vajalja is, de azt nem tartok állandó jelleggel. Szokott lenni olívaolajban érlelt, fűszeres, feta jellegű sajtom is. Mindezek mellett csinálok még sajtroládokat, amiket felvágottakkal, áfonyával vagy csípős paprikával töltök meg.

A termékek iránt nagy a kereslet, amit az is bizonyít, hogy a beszélgetést igen sűrűn meg kellett szakítani, hogy Balázs Piri Márta ki tudja szolgálni a vásárlókat.

A termékek csak természetes alapanyagokból készülnek (Patyi Szilárd felvétele)

A termékek csak természetes alapanyagokból készülnek (Patyi Szilárd felvétele)

A sajtgolyók négyféle sajtból vannak összegyúrva (Patyi Szilárd felvétele)

A sajtgolyók négyféle sajtból vannak összegyúrva (Patyi Szilárd felvétele)

– A vevőim száma az évek során nagyon szépen gyarapodott, de úgy érzem, ezért sokat is teszek. A minőségre télen-nyáron nagyon odafigyelek, így a vevőim elégedettek, és vissza is járnak. Vannak három generációs vásárlóim is, egy családból a nagyszülők, a szülők és a gyermekek is hozzám járnak – mondta Balázs Piri Márta.

A széles vevőkörhöz az is hozzájárult, hogy Balázs Piri Márta előszeretettel használja a világhálót termékei értékesítésére, és tudása gyarapítására egyaránt.

– Régóta és intenzíven használom a világhálót termékeim népszerűsítésére. Ezáltal tudom tájékoztatni a vevőimet is, ugyanakkor külföldön is megismerhetik a termékeimet. A világháló egyaránt jó reklámra, tapasztalatszerzésre és eszmecserére. Több magyarországi sajtkészítő csoportnak is tagja vagyok, mert a magyarországiak tapasztaltabbak a sajtkészítésben, és ezen csoportokon belül segítjük egymást tapasztalattal, ötletekkel, receptekkel. Néha vitázunk is, mert például itt, Vajdaságban mást jelent a tejföl és a tejszín, mint Magyarországon. Nagyon hasznosnak tartom a világhálót, és szerintem érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni. A vevőim is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak korán kijönni a piacra, általában valamelyik közösségi portálon vagy elektronikus levélben küldik el a megrendelést, és ezt nagyon jó ötletnek tartom – magyarázta Balázs Piri Márta.