2024. április 19., péntek

Chardy után visszavágó

Novak Đoković nem felejthetetlen, de jónak mondható játékkal kezdte meg a szereplést Sanghajban az idény utolsó előtti 1000-es rangú mestertornáján. A volt világelső, aki még a folyó évben visszavehetné a tenisz trónját, két játszmában győzte le a francia Jeremy Chardyt, amivel ATP-csúcsot is döntött. Tizenkét meccsükön ugyanis zsinórban 28 játszmát nyert, ami a nyílt korszakban senkinek sem sikerült.

Novak az első játszmában 2:2-nél nyerte el a francia adogatását, a másodikban pedig csak 4:4 után kezdte szorongatni Chardy kezdőütését, végül sikerrel, hisz breakkel zárta a 85 perces csatát.

A nyolcaddöntőben Novak visszavágóra készülhet. Holnap ugyanis vagy az olasz Marco Cecchninato, vagy pedig a koreai Hjeon Csung következik, s Đoković az idén mindkettőtől kikapott. Az olasztól a Roland Garroson, a koreaitól pedig az Australian Openen. Érdekes, hogy ugyanilyen lehet a forgatókönyv a negyeddöntőben is, ha az Anderson, Kukuskin, Hacsanov és Cicipasz négyesből a görög jut tovább, aki Novakot az idén Torontóban múlta felül.

Nem szorított helyet a nyolcaddöntőben Fucsovics Márton, hisz az idei genfi döntő visszavágóján veszített a német Peter Gojowczyk ellen. A magyar a siker közelében járt, hisz a döntő játszma rövidítésében 4:1-re vezetett, de az előnyt nem tudta megtartani.

Nem jutott tovább Filip Krajinović sem, aki a brit Kyle Edmundtól kapott ki. A zombori játékos az első játszmában 4:2-re is vezetett, a másodikban pedig elsőnek jutott breaklabdához, de az alkalmakat kihagyta. A pekingi torna első nagy meglepetése az osztrák Dominic Thiem veresége az ausztrál Matthew Ebdentől, és figyelmet érdemel a két múlt heti tornagyőztes, az orosz Danyiil Medvegyev és a grúz Nikoloz Bazilasvili továbbjutása. E kettőnek a 2. fordulóban nagy bravúr kell, hisz az orosz Roger Federerrel, a grúz pedig Alexander Zverevvel mérkőzik meg.