2024. április 19., péntek

A közművelődés sokszínűsége

A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap Szabadkán is megünnepelte 25 éves fennállását

Nagyszabású fesztivállal ünnepli működésének negyedszázadát a magyar kultúra mecénása, a Nemzeti Kulturális Alap. A 25 év, 25 nap, 25 esemény című fesztivál szeptember 23-án kezdődött, és október 17-ig tart. A színvonalas szórakoztatáson túl a célja minél szélesebb körben bemutatni az NKA szerteágazó tevékenységét és eredményeit. Mint megtudhattuk, az elmúlt 25 év során az NKA több mint 2200 pályázatot hirdetett meg, amelyekre a megközelítőleg 40 ezer pályázótól több mint 240 ezer pályamunka érkezett. Az intézmény 155 ezer programot támogatott és megközelítőleg 172 milliárd forint támogatást ítélt oda, ezek közül 13 ezer határon túli pályázónak mintegy 6 milliárd forintot.

A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.-t érte a megtiszteltetés, hogy a jubileum alkalmából a Határtalan kultúra-megtartó közösségek, avagy az ezerarcú közművelődés 25 helyszínen című programsorozatot megyei szinten szervezze meg. A rendezvények a magas színvonalú műsorok, játszóházi foglakozások, kiállítások által mutatnak rá a közművelődés sokszínűségére, közösségformáló erejére, élményközpontúságára és ismeretátadó szerepére. A Hírös Agóra művészeti együttesei, alkotócsoportjai, közművelődési közösségei és szakemberei Orgoványra, Csengődre, Szakmárra, Bácsbokodra és Szabadkára is ellátogattak.

A szabadkai Népkör MMK vasárnap exlibris-kiállítással és táncházzal ünnepelte meg az NKA 25 éves fennállását. A táncházat Csonka Ferenc és zenekara kísérte, a házigazda pedig a Róna táncegyüttes volt. A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Népkör MMK közös, tartalmas programsorozatára hétfőn került sor. A Népkör székházában a Hírös Agóra Dramatikus Játszóköre a népmesék világába invitálta a gyerekeket, Ifjúsági Morbid Színpada pedig műhelymunkát tartott. A továbbiakban a gyerekek megismerkedhettek Háry János kalandjaival, és bábokat is készíthettek. Időközben a szabadkai Városháza dísztermében Solti Árpád Junior Prima díjas fiatal, kortárs zeneszerző estjén a közönségnek páratlan zenei élményben lehetett része. A koncerten a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Gerhát László vezényletével Solti Árpád kamara- és szimfonikus zenekarra írt műveit mutatta be. A zenekedvelőknek lehetőségük nyílt betekintést nyerni Solti Árpád széles körű zeneszerzői tevékenységébe, a szerzeményei által pedig azt is megtudhatták, hogy a művészt milyen hatások érték, mik ihlették meg. A hangversenyen szólisták is felléptek, Palotás Gábor és Dratsay Ákos előadásában egyebek közt fuvolára és üstdobra írt kirgiz népi ihletésű szerzeményeket is hallhattunk. A rendezvénysorozat ezután a Népkörben folytatódott: Visszatekintés címmel a Kecskemét Táncegyüttes mutatta be Kodály Zoltán tiszteletére készített műsorát, valamint táncházra is sor került.