2024. április 25., csütörtök

Havi 5000 euró csak a villára

Tomislav Nikolić Szerbia legdrágább nyugdíjasa

Az állami költségvetésből 50 millió dinárt különítenek el az idén a Tomislav Nikolić által vezetett Oroszországgal és Kínával való együttműködés koordinációjával foglalkozó tanács működésére, amelyet akkor alakítottak, amikor az elnöki posztját másfél évvel ezelőtt átengedte az új államfőnek, Aleksandar Vučićnak. Ennél a kormánytestületnél mintegy harminc alkalmazott dolgozik, a székhelye a Knez Mihajlo sétánnyal párhuzamos Vase Čarapića utcában található.

Noha ez a kormánytestület több milliós költségvetéssel rendelkezik, arról sehol nincs kimutatás, hogy mire fordítja a pénzt, és arról sem, hogy mivel foglalkozik, Az alakuló ülést kivéve, amelyre a sajtó is hivatalos volt, csak alkalmanként jut el a médiumokhoz néhány közlemény. Mivel nincs saját honlapja és elérhetősége sem, szinte semmit nem lehet tudni a tanács tevékenységéről.

A tanácsot Tomislav Nikolić vezeti, de a testületnek tagja többek között Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter, Goran Knežević gazdasági miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Aleksandar Antić, az energetikai tárca vezetője, Vladan Vukosavljević kulturális miniszter, illetve Mirjana Ćojbašić, a pénzügyminisztérium államtitkára, valamint Ana Langović Milićević, az oktatási minisztérium államtitkára is. Legalábbis ők voltak jelen az első ülésen, amelyen megállapították, hogy ennek a tanácsnak a feladata az lesz, hogy hatékonyabb együttműködést valósítson meg Oroszországgal és Kínával, ebben pedig mintegy 30 alkalmazott segít a tanács elnökének.

Az állami költségvetésről szóló törvény alapján annyit tudni, hogy az alkalmazottak fizetésére 22 millió dinárt, a biztosításra pedig további 13 millió dinárt fordítanak.

Tomislav Nikolić elnöklése után nyugdíjba vonult, így havonta 71.909 dinár nyugdíjat kap, plusz azt a 25.575 dinárt, amit azzal érdemelt ki, hogy magára vállalta az állam vezetését.

Nikolić azonban ma is számos kiváltságot élvez, hiszen nyugdíjasként az érdeklődési körére formált munkahelyen dolgozhat. Ezért ugyan nem kap fizetést, de ma is élvezi az államfőnek járó dedinjei rezidenciát, az elnöki villából ugyanis nem költözött ki.

A mintegy 800 négyzetméteres villa fenntartása továbbra is az állami költségvetést terheli, ami havi 5000 eurós kiadás. Ebbe beletartozik az áramfogyasztás és a családot kiszolgáló személyzetnek a fizetése is.