2024. április 25., csütörtök

Naše aktivnosti se od 2005. neprestano proširuju

Martina Gondi, predsednica Institucije Mađarske Kulture Vojvodine: neprekidno se pokreću novi projekti.

Doo Institucija Mađarske Kulture Vojvodine je osnovana od strane Mađarskog Nacionalnog Saveta 2005. i radila je tako do 2008., kada je Pokrajinski predstavnički dom doneo odluku da nacionalni saveti pet nacionalnih zajednica i pokrajina osnuju institucije sa zajedničkim osnivačem. Institucija Mađarske Kulture Vojvodine je bila obrazac za ostalih pet-hrvatska, slovačka, rumunska i rusinska intitucija su osnovane.

Znači da IMKV može da nastavi rad kao državna budžetska institucija nacionalne manjine. Ova izmena je sredstvo za ostvarivanje kulturne autonomije vojvođanskih Mađara.

Gondi Martina

Gondi Martina

Institucija ima za zadatak da dokumentuje, istražuje i prikazuje kulturu mađarske nacionalne zajednice Vojvodine, da oformi stručne biblioteke, baze podataka na internetu, da omogući profesionalne obuke, službu za davanje informacija i saveta, predstavljanje kulturnih vrednosti, ispitivanje promena u kulturnim institucijama, analiziranje kulturnih aktivnosti zajednica i analizu njihovog razvoja. Zatim, institucija pruža pomoć na mestima gde samostalne manjinske institucije ne mogu da se ostvare, kao što su biblioteke, muzeji, zaštita spomenika kulture. Organizovaće stručne obuke za bibliotekare, stručnjake za javno obrazovanje, istoričare, pedagoge, režisere i glumce amatere. Na godišnjem nivou će se digitalizovati 150 000 stranica, broj izdanja na godišnjem nivou dostigne deset kompleta, izdaju se CD i DVD, organizovaće događaje na regionalnom nivou.

Pošto IMKV sada već deset godina prima podršku od države, vezano za ovaj jubilej smo potražili Martinu Gondi, direktorku IMKV.

Institucija je oformljena 2005. godine, a od 2008. ima i podršku države. Kakve promene podrazumeva ta podrška?

-Ja sam 2006. počela da radim ovde, mislim da bi na prvi deo pitanja Jene Hajnal mogao dati najbolji odgovor, jer je tada on stajao na čelu institucije, u prvom redu se možemo zahvaliti njemu i Mađarskom Nacionalnom Savetu, kao i politici na uspehu i na promenama koje su sledile. To što smo postali pokrajinska institucija, ne znači samo da imamo stalnu podršku države, već i da su nas ozbiljno shvatili i priznali u parlamentu kao centar duhovne kulture ovdašnjih Mađara. Od 2008. se desilo mnogo premena, mi pripadamo prvenstveno kulturnom sekretarijatu, i osećamo sve promene koje se tamo dešavaju. Novčana podrška je redovna, koju pokrajinski parlament odobrava svake godine. Takođe je deo plana budžeta, kao finansiranje svake druge institucije. Mi od toga možemo dobiti jedan manji deo, što znači 15 miliona dinara godišnje. Od toga 52% smo obavezni da uložimo na programske aktivnosti, a od ostatka pokrivamo stalne izdatke, na primer plate kolega, režijske troškove. To je relativno malo, ali nam je pokrajina odobrila 10 stalnih radnika, što je veoma dobro. Prošlih godina smo bili jedina institucija kojoj je bilo dozvoljeno da poveća broj zaposlenih, dok su ostalima smanjivali. Međutim, naspram naših aktivnosti tih 10 zaposlenih je malo.

Koji projekat bi mogli izdvojiti od svih koji su u toku ostvarivanja, i kakvi su dalji planovi?

-Stalno se pokreću novi projekti, na primer, sada u oktobru zahvaljujući tome što smo na jednom hungarikum-konkursu dobili sredstva, pokrećemo projekat, jednu seriju takmičenja, kviza pod nazivom ,,Preko četiri granice“. Fokus će biti na vrednostima ovih područja, i mogu učestvovati školarci od 5-8 razreda u ekipama od 3-4 osobe, na čelu sa nastavnicima. Ova takmičenja će trajati do marta sledeće godine. Pobednička ekipa će moći da učestvuje u kampu u Mađarskoj, gde će stizati mladi iz Karpatskih basena.Važno je napomenuti da će pitanja na kvizu biti ista u svakoj regiji i da će sadržati pitanja o svakoj regiji, tako će mladi da upoznaju sadržaje ostalih područja.

Što se tiče ostalih projekata, velikom brzinom se digitalizujemo. Trudimo se da kupimo i arhiviramo one materijale, koji su širom Vojvodine veoma važni, očekujemo da nam se jave pojedinci ili organizacije koje poseduju vredne kolekcije, u štampanom obliku ili fotografije ili snimljene materijale. Pored toga ,,Mreža Kuće Tradicije“ neprekidno organizuje razne obuke, i na jesen će prvi put u Vojvodini organizovati ocenjivanje rukotvorina, i to u senćanskom gradskom Muzeju. Međutim, svaka naša aktivnost je važna i teško je bilo koju izdvojiti…