2024. április 19., péntek

Oltassunk, vagy ne?

A héten érkezik az oltóanyag

Az utóbbi években abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy sikerült átvészelnem az influenzajárványt. Tudatosan kerülöm a tömeget, inkább gyalog járok, mint busszal, és gyakran mosom a kezem. Erre biztatom a családtagjaimat, ismerőseimet is, lehet, már kissé idegesítő is a folytonos figyelmeztetésem, de azzal, hogy a környezetemet óvom a vírussal szemben, egyúttal magamat is védem. Mert ha valaki hazahozza, akkor már én sem úszom meg a magas lázzal, torokkaparással, köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással, izomfájdalommal, fejfájással, hidegrázással együtt járó megbetegedést. Jó esetben szövődmény nélkül, egy hét alatt magától elmúlik, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a tél folyamán nem kapjuk el ismét valamelyik típusát. Az influenza kórokozói ugyanis folyamatosan változnak, így a szervezetben nem alakul ki ellenük tartós védettség.

Az influenza megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely minden évben a szezonban várható vírustörzseket tartalmazza. A védettség két-három hét alatt alakul ki, és a hatása hat–nyolc hónapig tart. Mivel a vakcinák csak az adott szezonra jellemző vírustípusok ellen nyújtanak védelmet, minden évben meg kell ismételni az oltást, amelynek hatékonysága még így sem 100 százalékos. Ettől függetlenül ma ezek a készítmények jelentik a legbiztosabb eszközét a prevenciónak. Aki beoltatja magát, az vagy nem kapja el a vírust, vagy enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget, egy azonban biztos: véd a szövődmények ellen. Ennek ismeretében a 65 év felettieknek, valamint a krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlatos felvenniük a védőoltást, hiszen náluk még fokozottabbak lehetnek a szövődmények, akár olyan súlyosak is, hogy intenzív ellátásra szorulnak.

Az influenzaszezon kezdete csak a téli hónapokban (decemberben, januárban, februárban) esedékes, már eljött azonban az ideje a védőoltások beadatásának. A védelmet jelentő injekciót a járvány megjelenésekor sem késő kérni, de akkor már előfordulhat, hogy a vírus előbb betegíti meg az embert, mint ahogy a védőoltás kifejthetné hatását. A vakcina közbeszerzési eljárását a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap hajtotta végre. Ennek értelmében ezen a héten 241.620 adag oltóanyag érkezik az országba, ezt követően pedig meg is kezdődhetnek az oltások a rendelőkben. Az előző évekhez hasonlóan az idén is a rizikócsoportba tartozók – a szív-érrendszeri, légúti, daganatos, vese-, máj-, cukor-, immun- és anyagcserebetegek és a HIV-fertőzöttek – jogosultak a térítésmentes injekcióra, továbbá a 60 éven felüliek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények munkatársai, akik munkájuk révén közösségben dolgoznak, illetve a szanatóriumok és az idősek otthonának lakói kaphatják az oltást ingyen. Akik nem jogosultak a díjmentes védőoltásra, megvásárolhatják a gyógyszertárban.

Gyakran hallhatjuk, hogy az oltástól influenzát lehet kapni, ez azonban tévhit. A vakcina általi influenzafertőzés azért nem lehetséges, mert az oltásban elhalt vírustöredékek vannak, amelyek már nem okoznak megbetegedést. Ami a vakcina lehetséges mellékhatásait illeti, az eddigi tapasztalatok és a klinikai vizsgálatok alapján a beadását követően előfordulhat fájdalomérzés és bőrpír az oltás helyén, ritkán allergia – az oltás egyes összetevőivel szemben – (ha ilyet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz), továbbá láz, hányinger, enyhe izomfájdalom vagy fejfájás, ezek a tünetek azonban csak átmenetiek, sokkal enyhébbek és sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az influenzamegbetegedés során kialakuló esetleges súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás vagy légzési nehézségek. Érdemesebb tehát a védőoltást választani, mint egy hétig magas lázzal és egyéb, akár súlyosabb tünetekkel nyomni az ágyat.

Hogy melyik vírus törzse lesz domináns a tél folyamán, még nem tudni pontosan, a járványtani szakemberek szerint azonban az idei influenza első esetei gyaníthatóan Európa északi és nyugati részén fognak jelentkezni, ezután terjed át Kelet-Európára.

Addig is: oltassuk be magunkat, mert az oltás nemcsak egyéni védettséget ad, hanem ezzel hozzájárulunk a szűkebb és tágabb környezetünk védelméhez is! És mindig mossunk kezet meleg vízzel és szappannal! Közben egyik szemünk az órán legyen, mert a kézmosás csak akkor lesz hatékony, ha legalább 20 másodpercig tart!