2024. április 25., csütörtök

Felújítják a SPENS épületét?

Az önkormányzat versenypályázatot hirdetett, amelyen megpróbálnak köz-magán-együttműködési modell alapján stratégiai partnert választani a Vojvodina Sport- és Üzletközpont felújítására.

Újabb fejezet nyílt a SPENS történetében, azok után, hogy a lerombolása is szóba került az elmúlt hetekben, most köz-magán-együttműködési modell alapján szeretnének stratégiai partnert találni a megmentésére (Dávid Csilla felvétele)

Újabb fejezet nyílt a SPENS történetében, azok után, hogy a lerombolása is szóba került az elmúlt hetekben, most köz-magán-együttműködési modell alapján szeretnének stratégiai partnert találni a megmentésére (Dávid Csilla felvétele)

A versenypályázatot azért hirdették meg, mert az utóbbi időben többször is felvetődött az a lehetőség, hogy a sportközpontot lebontják, helyébe pedig egy kisebbet emelnek. Az önkormányzat azonban most úgy döntött, megpróbál partnert találni a felújítási munkálatokra, a továbbiakban pedig a SPENS működtetésére is.

A versenypályázatban többek között az áll, hogy olyan stratégiai partnert keres az önkormányzat, aki feljavítja majd az objektum energetikai hatékonyságát, jobban kihasználja a SPENS gazdasági potenciálját, fejleszti az infrastruktúrát és elvégzi mindazokat a szükséges felújítási munkálatokat, amelyek már nagyon ráférnek a régi sportcsarnokra. A versenypályázatban szereplő felhívás nagyobb részben mind a SPENS meglévő objektumaira vonatkozik, a másik része viszont egy külön objektumra összpontosít, amelyet a Sutjeska utca és a Lázár cár sugárút között építenének. A területrendezési terv alapján erre a helyre egy 16 emeletes hotel építését tervezik – olvasható a 021.rs hírportálján.

Az újvidéki önkormányzat a versenypályázatban közzétette, hogy a SPENS rekonstrukciója után egy professzionális menedzsment kerül majd a Vojvodina Sport- és Üzletközpont élére, amelynek már tapasztalata van hasonló objektumok igazgatásában. A város elvárja, hogy az érdeklődők benyújtsák ötletterveiket, amelyek tartalmazzák majd a SPENS felújításáról és működtetéséről szóló szándéknyilatkozatot, legalább 15 éves időszakra. A pályázatokat december 20-áig fogadják, amelyekről az elbíráló bizottság mond utólag véleményt.

A végső döntést a köztársasági szervek előzetes beleegyezésével az újvidéki önkormányzat hozza majd meg, a folyamat várhatóan több évig is eltarthat.