2024. április 16., kedd

Küldetésük a magyar kultúra terjesztése

Bácskossuthfalván zárta vajdasági körútját a Cifra Műhely

Vajdaságba harmadik, Bácskossuthfalvára második alkalommal látogatott hagyományőrző gyermekprogramjaival a magyarországi Cifra Műhely. Bácsfeketehegy, Temerin és Maradék után vasárnap délelőtt az Echo Gyermek és Ifjúsági Rendezvényközpontban, az Ady Endre Művelődési Központ közreműködésében élvezhették a gyerekek a foglalkozásokat.

Róka Szabolcs, a gyerekek és a felnőttek bevonásával mesélte el Kökény Péter vidám történetét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Róka Szabolcs, a gyerekek és a felnőttek bevonásával mesélte el Kökény Péter vidám történetét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke, Deésy Gábor elmondta, hogy vendégeskedéseik alkalmával megmutatkozik, hogy nagy szüksége van a magyar közösségeknek a nemzeti tartalmakkal ötvözött foglalkozásokra.

– Az elmúlt években kialakult barátságaink és kapcsolatrendszerünk mentén jelöljük ki az útirányunkat. Lehetőségeinkkel összhangban igyekszünk Magyarország településeire, illetve a határon túli régiók valamennyi magyarlakta vidékére eljutni. Vajdaság mellett Kárpátaljára, Erdélybe, Moldva falvaiba, Baranya és a Csallóköz vidékére is törekszünk elvinni a magyar kultúra pozitív szikráját. Így vagyunk most második alkalommal Bácskossuthfalván. Ezúttal kilencen járjuk a falvakat, velünk van az egyesületünk tagsága, gyakorló pedagógusok, zenészeink, és mesemondónk, Róka Szabolcs, aki a múlt évben is nagy sikert aratott Róka móka mesetárából elővett Kökény Péter tanúsásos kalandjait bemutató meséjével. Ami a zenekart illeti, újdonsággal érkeztünk, a Figurás bandát hoztuk magunkkal Sopronból. Muzsikusaink közül többen is egy család tagjai, a bandavezér pedig az édesapa, Fajkusz Attila, és gyakorlatilag az általa vezetett Fajkusz Bandából nőtte ki magát – mondta Deésy Gábor, majd beavatott bennünket a foglalkozások menetébe.

– Valamennyi helyszínen hangszersimogatóval kezdjük a programokat. Ez Bácskossuthfalván nem akkora attrakció. Szemmel láthatóan ők már ismerték a népi hangszereket, hiszen a programon résztvevő valamennyi gyermek néptáncos is egyben. Ez persze nem mondható el az összes többi településen összesereglett kis közönségünkről, sőt a helyszínek többségében nem ismerik a koboz, a cimbalom vagy más eszköz megnevezését, használatát, hangját. A hangszerek bemutatása után táncházat tartottunk – hallottuk a Cifra Műhely vezetőjétől.

– A kézműves foglalkozások alkalmával az óvodás és az alsós korosztály számára a rendkívül fontos finom-motorikát fejlesztő – a magyar népművészet motívumaival ötvözött – rajzoló-festegető-nyíró-ragasztó tevékenységeket vezettek a pedagógusaink. A foglalkozásokat játékos módon alakítottuk ki, titokdobozt, pörgettyűt és karkötőt készítettünk a kicsikkel – nyilatkozta Deésy Gábor, aki elmondta, hogy a Cifra Műhely csapatának tájolási programját a Magyar Kormány Nemzeti Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap támogatja, és ennek köszönhetően reményeik szerint jövőre is lesz alkalmuk Vajdaságba jönni.