2024. április 25., csütörtök

Madármegfigyelő túrán jártak

Csaknem ötven madárfajt figyelhettek meg

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület hetedik alkalommal csatlakozott az európai szinten már huszonötödik, Európai Madármegfigyelő Napok elnevezésű akcióhoz, melynek szerbiai koordinátora a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A természetkedvelők számára ez a túra egy újabb jó lehetőséget kínált arra, hogy kimozdulhassanak a szabadba, és közben megfigyelhessék a környezetünkben élő madarakat. A madármegfigyelő túra résztvevői szombaton délelőtt nyolc órától gyülekeztek a Mezőgazdasági Iskola előtt, majd innen szakmai vezetéssel indultak a Betyár-völgyig.

Sihelnik József ornitológus, a túra szakmai vezetője elmondta, hogy nem volt tömeges a részvétel, de így is sikeresnek mondható.

– Annak ellenére, hogy kellemes időnk volt, nem voltunk túl sokan. A túra igazi sikere azonban inkább a megfigyelt fajokon múlik, mivel negyvenhét madárfajt figyelhettünk meg. Összesen háromezer-hétszáztizenhárom egyedet láttunk. Különleges, ritka fajokkal nem sikerült találkoznunk. Az adatokat továbbítottuk a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesületnek, akik feldolgozzák az ország területéről beérkezett megfigyelési adatokat, és továbbítják a Bird Life International központjába, ahol összesítik az összes résztvevő ország adatát – mesélte Sihelnik József.

Az Arcus jövőre is szeretné megszervezni ezt a túrát, valamint eddigi programjaikat is kibővítik, így újabb túrákra invitálják majd a természetbarátokat. Séta közben alkalom adódik számos állat- és növényfaj megfigyelésére, és ezáltal természeti értékeink szélesebb körben történő megismerésére.

– További madártémájú túrával nem bővítjük az akcióink sorát, de szeretnénk egy új túrát beiktatni. A Sáfrány-túra mintájára a jövő évtől szeretnénk a tavaszi héricsre (Adonis vernalis) is felhívni a figyelmet, amely ugyancsak nagyon szép és látványos a virágzás idején – tette hozzá Sihelnik.

Az egyesület legközelebbi akciója a Bagolyles lesz decemberben, erre az akcióra is várják az érdeklődőket.