2024. március 29., péntek

Gasztronómia, ökológia és rekreáció

A szakemberek szerint az észak-bácskai régió turizmusának három igen fontos területe van, amely a mai napig nincs kellő mértékben kihasználva. Elsősorban meg kell említeni Szabadka és környéke gasztronómiai kínálatát, másodsorban a természeti környezet adta lehetőségeket, harmadsorban pedig a rekreációs potenciált. Ez alatt nemcsak a sportolási lehetőségeket kell érteni, hanem például a sétát is. Vidékünk legismertebb turisztikai célállomása Palics, de emellett számos olyan kevésbé ismert lehetőség áll a turisták, a kikapcsolódni vágyók előtt, amiknek a népszerűsítése egyelőre gyerekcipőben jár.

Az Explore CRO-SRB elnevezésű Szerbia–Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési program keretében tegnap képzést tartottak, amelynek fókuszában a gasztronómiai, ökológiai és rekreációs értékeknek a turizmus fejlesztésében játszott szerepe állt, és amelyen vidékünk idegenforgalmi szervezetének képviselői vettek részt.

A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum – Ökológiai értékeinknek helyük van az idegenforgalmi kínálatban (Benedek Miklós felvétele)

A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum – Ökológiai értékeinknek helyük van az idegenforgalmi kínálatban (Benedek Miklós felvétele)

A rendezvény programjában három előadás szerepelt, amelyeken pozitív példákon keresztül szemléltették azt, hogy a fent említett értékeket hogyan lehet beilleszteni egy-egy térség turisztikai kínálatába. Az előadásokat Milutin Mrkša idegenforgalmi szakember, az újvidéki Üzleti Szakfőiskola tanára, Dragan Zavišić programozó, internetes marketingszakember, valamint Milovan Mirkov gazdasági szakember tartotta.

Újságírói kérdésre Milutin Mrkša elmondta, hogy a képzés célja, egy olyan átfogó idegenforgalmi kínálat kidolgozása, ami a korábban felsorolt értékeket fogja egybe, hogy a turisták minél elégedettebben hagyják el a régiót.

– A kínálat kidolgozásának alapját a már meglévő értékek képviselik. Ritkaságszámba megy, hogy egy ekkora városnak, mint Szabadka, ilyen sok védett területe van. Gondolok elsősorban a természeti parkokra, rezervátumokra. Másrészt a többnemzetiségű környezetnek köszönhetően a gasztronómiai kínálata is színes és egyedi. Harmadrészt a rekreációs, azaz az antistressz-terápiás lehetőségek is adva vannak. Mindezek mellett természetesen nem mehetünk el szó nélkül a város kulturális, építészeti, történelmi értékei mellett sem, de azt is szem előtt kell tartani, hogy a turisták elsősorban kikapcsolódni szeretnének, és ehhez gasztronómiai, természeti környezetre és rekreációs lehetőségekre van szükség – mondta Mrkša, aki azt is hangsúlyozta, hogy az a legfontosabb, hogy egy-egy tájegység idegenforgalmi kínálatában minél többféle szolgáltatás szerepeljen, hogy a turizmus ezáltal hozzájáruljon a gazdasági fejlődéshez, az új munkahelyek nyitásához.

Az Explore CRO-SRB projektummal kapcsolatban Ivana Rađenović projektmenedzser nyilatkozott a sajtónak.

– A projektum 2017 júniusában vette kezdetét, és a turizmusra helyezi a hangsúlyt. A mai képzés mellett a jövőben további két hasonló rendezvényt szervezünk, amelyen a turisztikai kínálat kidolgozásában érdekelt szervezetek képviselői vesznek részt – mondta Rađenović.