2024. április 26., péntek

Utcákat és utakat aszfaltoznak

Tizenegymillió dinárból gazdálkodik Orom

Napok óta a munkagépek dübörgő hangja tölti be egész Oromot, ami nem bosszúságra, hanem inkább örömre ad okot, ugyanis azt jelzi, hogy fejlődésben van a falu, a vezetők azon dolgoznak, hogy a lakosok minőségi javulást érezzenek, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy olyan úton közlekedjenek, amely a lehető legjobb módon szolgálja a lakosok igényeit.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

Az aszfaltozások a falu több pontját is érintik. Idén 830 méter utat sikerül kiaszfaltozniuk. A lóversenypályánál, a falu egyik központi utcájában, a Bartók Béla utcában, valamint egy parkolót is terveztek a templomnál. Az sem elhanyagolandó, hogy az óvodánál a legkisebbeknek is kialakítanak egy pályát, amelyre még a nyáron kezdték meg a gyűjtést, és amihez a Vojput is hozzájárult. Az ütésgátló elemekkel lefedett pálya biztonságossá teszi a gyerekek mindennapi játékát.

Lékó Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy a munkálatok értéke mintegy tizenegymillió dinár, amit több forrásból biztosítottak: a magyarkanizsai önkormányzat, a tartományi pályázatok és a Szerbiai Utak eszközeiből. Az aszfaltozáson kívül köves utakat is kialakítanak, a Kis útnál és a Pósa sornál, és az idei terveik között szerepel a temetőben a ravatalozó tetőszerkezetének a javítása, a későbbiekben pedig a belső munkálatokat is szeretnék elvégezni. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően a Malmok útja elnevezésű munkaterven is dolgoznak, amelynek első fázisaként mozgatható kerítéseket helyeztek el, jövőre pedig, amint folyósítják a megítélt összeget, két vizesblokkot alakítanak ki a szélmalomnál, illetve a hangosítóberendezéseket is beszerzik, amire pályáztak, és ami a tömegesebb rendezvényeiknél jól jöhet majd.

– November 16-án ünnepeljük a falunk napját, ahová már új utakon érkezhetnek a helyiek. Szeretnénk bemutatni a polgároknak, mi mindent valósítottunk meg ebben az évben. Idén a megszokott kultúrműsor mellett a testvérfalunk, Kunfehértó citerazenekara is fellép, és azokra is gondolunk, akik sokat tettek falunkért, ezért őket is megjutalmazzuk – mondta az elnök, hozzátéve, ha a megkezdett úton haladnak, jövőre mintegy ötszáz méternyi lesz az a rész a faluban, amelyet ki kell aszfaltozni, azután már csak javítási munkálatokra lesz szükség.