2024. március 29., péntek

Vidám hangulatban a kukoricaföldön

Kilencedszer is hagyományosan szedték Feketetón a tengerit

A hagyományos kukoricaszedés folyamatát idézték fel szombat délelőtt Feketetón. A nagyjából háromszáz lelket számláló faluban nagy eseménynek számít ez a rendezvény, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy a résztvevők és a vendégek száma meghaladta a száznyolcvanat.

Munkában a feketetói Fiatalság Egyesület (Balázs Andrea felvétele)

Munkában a feketetói Fiatalság Egyesület (Balázs Andrea felvétele)

A csapatok reggel kilenckor gyalog indultak el a központból a határ felé, és miután megérkeztek a kijelölt parcellára, hozzáláttak a kukoricaszedéshez. Hamarosan előkerültek a hagyományos reggeli terítékek is: a kolbász, a főtt tojás, a kovászos uborka és a sült tök, ugyanakkor nem maradhatott el a szíverősítő pálinka sem. A vidám hangulatot tamburamuzsika is fokozta.

Az eseményt, mint minden évben, ezúttal is a Feketetói Művelődési Egyesület szervezte, amelynek elnöke, Neranđžić Gabriella számolt be a munka menetéről.

– Egyesületünk 2003 óta működik, a kukoricatörő versenyt pedig 2010 óta szervezzük meg, így az idei már a kilencedik alkalom volt. Ezúttal húsz csapat jött el hozzánk, ami azt jelenti, hogy nagyjából nyolcvan ember vett részt a versenyben. Mivel minden hagyományosan zajlik, a munka menete úgy történik, hogy rakásokba dobáljuk a kukoricát, levágjuk a szárakat, és kévéket kötünk, amelyeket kúpokba állítunk – ismertette Neranđžić Gabriella, majd hozzátette, mivel nemzetközi versenyről van szó, idén a magyarországi Gyuláról és a romániai Csanádról is jöttek csapatok. A külföldi résztvevők mellett Szabadka, Topolya, Zenta, illetve Csóka községből is érkeztek vendégek Feketetóra, hogy kukoricát törhessenek.

A munkát négytagú zsűri osztályozta, amelynek tagjai figyelembe vették a folyamat gyorsaságát, a szár vágásának magasságát, az összekötött kévék szorosságát, valamint külalakját. E szempontok alapján a legjobban teljesítő csapatnak a zentagunarasi Mag Hagyományőrző Egyesület csapata bizonyult. A minősítés után a szorgos versenyzőket ízletes bableves és házi készítésű tökös pite várta.

A leszedett termés vetőmagját az egyik főszponzor, az NS Seme biztosította, továbbá a csantavéri Gebi takarmánygyár támogatásáért is hálásak a szervezők. A rendezvény megvalósulásához hozzájárult a tartományi mezőgazdasági titkárság, valamint Csóka község önkormányzata is. A titkárság részéről Ótott Róbert titkárhelyettes, a község képviseletében pedig Gyömbér Stana polgármester asszony tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

(A szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.)