2024. március 29., péntek

Mikor lesz kerékpárút Muzslyán?

Remélhetőleg jövőre kerékpárút épül a Béga-töltésén Nagybecskerektől a román határig. Az lesz a legrövidebb út Temesvár és a legnagyobb bánáti város között. Szerbcsernyén minap a kerékpározók részére kiépített központot is avattak. A muzslyaiak is várják a kerékpárút kiépítését. Már több mint két évtizede. De, hogy abból mikor lesz valami, azt egyelőre nem lehet megjósolni sem.
Muzslya egyike azoknak a nagybecskereki helyi közösségeknek, ahol nincs kerékpárút. Pedig egykor több százan jártak be kerékpáron dolgozni valamelyik nagybecskereki gyárba. Továbbra is sok helybéli közlekedik kerékpáron. Muzslyán látni most is a legtöbb bringázót. Közben megnövekedett az autós forgalom. Tucatnyi közlekedési baleset történik évente, amelyekben kerékpárosok sérülnek meg.

Mindenki biztonságát szolgálná a kerékpárút (Fotó: Kecskés István)

Mindenki biztonságát szolgálná a kerékpárút (Fotó: Kecskés István)

– Mindennap biciklizünk. Ez a leggyorsabb, legkomótosabb. A biztonságunk érdekében azonban kellene egy bicikliút. A gyerekeink, a kicsik, de az idősek miatt is. Gyorsabban megjárjuk és olcsóbb is. Nem is hajtunk már kocsit, mivel idősebbek vagyunk. Nagyon hiányzik egy bicikliút – mondta a helybéli Ballai Erzsébet.

A mindenkori muzslyai tanács többször kezdeményezte a kerékpárút kiépítését. De amióta nincs helyi járulék, teljes mértékben a városra vannak utalva. A jelekből ítélve még sokáig téma lesz a kerékpárút kiépítésének a kérdése.

– Úgy gondolom, hogy a kerékpárút kérdése egy ideig még „örökzöld” téma lesz. Annak ellenére is, hogy próbálunk nyomást gyakorolni a városi önkormányzatra. A kerékpárút hiánya nagy gondot okoz, mert Muzslyán közismerten sok a biciklis. A kerékpárút megépítésével pedig a forgalom minden résztvevőjének a biztonsága javul. Ígéretek vannak, de senki sem tudja megmondani, hogy ez mikorra valósulhat meg – mondta Palatinus Ervin tanácselnök.

Az úgynevezett muzslyai Kolónia bejáratánál nemrég felújították az úthálózatot és a járdákat. A kerékpárosokról megint megfeledkeztek. A lakótelepen lakó Pósa Andrija elmondása szerint a kifogásra azt a választ kapták, hogy nincs elég hely a kerékpárútnak. Szerinte viszont egy-másfél méternyi hely mindenhol volt. Ezért kár, hogy ezeknek a munkálatoknak az alkalmával nem sikerült a környéken élők egyik legnagyobb problémáját is megoldani.

Az önkormányzatban három évvel ezelőtt azt ígérték, hogy Muzslya főutcáját kiszélesítik egy kerékpársávval. Az is elhangzott, hogy a kerékpárúton biztonságosan lehet majd eljutni – Lukácsfalván keresztül – a Császár-tó természetvédelmi rezervátumig. Vagyis, hogy az útnak turisztikai fontossága is van. Aztán az ígéretből nem lett semmi. Most ugyanakkor olyan elképzeléseket hallani, hogy nemzetközi pályázat útján lehetne megoldást találni Nagybecskerek város kommunális problémájára.