2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Csaknem tíz tonna papírt gyűjtöttek a diákok

A hónap első szombatján, október 6-án már a kora reggeli órákban benépesült a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvara, ugyanis a végéhez ért  a hulladékpapír-gyűjtési akció, és ezen a napon történt a begyűjtött papír átadása és mérése. Az iskola első és hátsó bejáratánál megjelentek a különböző járművek: traktorok, kisteherautók, személygépkocsik, triciklik, kerékpárok, utánfutók, de még talicskát is láttunk. A legkisebb diákoktól kezdve a legidősebbekig, szülői segítséggel vagy anélkül szinte mindenki hordta a kartondobozokat, régi újságokat és egyéb papírhulladékot, amit a sportpályán osztályonként nagy kupacokba raktak, majd digitális mérlegen lemérték. A mérést követően a diákok a feldolgozásra váró hulladékot az iskolaudvar alsó végébe vitték, ahol egy hihetetlenül magas papírdomb alakult ki. Innen azután megfelelő gépezettel a papír kamionokra került, és Újvidékre szállították újrahasznosításra.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A fő szervezők, Vörös Adrianna és Gluvákov Lenke tanárnő elmondása szerint csaknem 10 tonna papírt gyűjtöttek össze a diákok.

‒A Csiga-bigi szakkör az idén is megtartotta a már negyedik éve megszervezésre kerülő Papirko elnevezésű hulladékpapír-gyűjtési akciót. A két héttel ezelőtt meghidetett akcióba iskolánkból 15 osztály kapcsolódott be, úgy az alsósok, mint a  felsősök közül. Boltról boltra, szomszédtól szomszédig, utcáról utcára jártak a gyerekek, naponta szorgalmasan gyűjtötték a papírhulladékot, amit ide elhoztak – sorolta Vörös Adrianna.

‒ Hetekig mindenki egyként dolgozott, a csapatmunka alatt nagyon összeforrtak a  gyerekek, megértették azt, hogy közös erővel sokkal több elérhető, továbbá azt is, hogy az értékesített papír árán értékes tanfelszerelést vásárolunk az iskolának, amit ők és az utánuk jövő generációk is használni fognak – mondta.

Gluvákov Lenke tanárnő megjegyezte, hogy az előttünk álló időszakban szeretnének támogató(ka)t találni ahhoz a merész elképzeléshez, hogy a legjobbak számára a jövő évtől serlegeket biztosítsanak, illetve egy nagy vádorserleg készüljön, amit azután minden évben a legügyesebb osztály kapna meg. Mint mondta, ez még nagyobb motivációt jelentene a gyerekeknek, hiszen nemcsak édességcsomagokért, hanem egy maradandó elismerésért is érdemes lesz gyűjteni az újrahasznosítási hulladékot.

Papirko akció keretében összesen 9869,49 kg hulladékpapír gyűlt össze, ami csaknem tíz tonnát jelent. A gyerekek édességcsomagokat kaptak munkájuk jutalmaként.