2024. április 25., csütörtök
MOTO GP – THAIFÖLDI NAGYDÍJ

Márquez az első győztes Thaiföldön

Új házigazda mutatkozott be a Moto GP naptárában a hétvégén, első alkalommal rendezték meg ugyanis a Thaiföldi Nagydíjat az ország délkeleti részén található Buriram mellett a legmagasabb nemzetközi szabványok szerint épült versenypályán.

Márquez és Dovizioso csatája

Márquez és Dovizioso csatája

A rajtnál azonban nem lehetett ott az idén már három győzelmet szerző Jorge Lorenzo, aki Aragónia után két héttel újabb hatalmas bukásnak volt részese. A már egyébként is lábsérüléssel motorra ülő spanyol a szabadedzésen repült ismét nagyot, és szerencsésnek mondhatta magát, amiért csak a motorja tört ripityára. Ő a csuklóján szerzett zúzódásokkal megúszta, de nem folytatta a hétvégét.

A pole-t Marc Márquez szerezte meg, aki aztán az egész futamon át tartó csatába bonyolódott Andrea Doviziosóval és a váratlanul feltámadó Yamahán ülő Valentino Rossival. A hajrában azonban a Ducati és a Honda döntöttek a győzelemről, és az utolsó kör elején Márquez ragadta magához a vezetést, majd a legutolsó kanyarban higgadtan védekezte ki a messziről bevetődő, ám túlsodródó Dovizioso támadását – aminek fordítottját tavaly óta már háromszor lejátszották ők ketten –, így spanyol diadallal zárult az ország első nagydíja a királykategóriában. A dobogóra végül még Maverick Viñales ért fel a másik Yamahával. Márquez pedig képzeletben már a zsebében is érezheti a bajnoki címet, hiszen Dovinak és Rossinak is csak halvány matematikai esélye maradt, hogy megállítsák őt két hét múlva Motegiben.

A Moto 2-ben Francesco Bagnaia, a Moto 3-ban pedig Fabio di Giannantonio nyerte meg a futamot.

A Thaiföldi Nagydíj végeredménye: 1. Márquez (spanyol, Honda) 39:55,722, 2. Dovizioso (olasz, Ducati) +0,1, 3. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +0,2 másodperc hátrány stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 271, 2. Dovizioso 194, 3. Rossi 172 pont stb. @sz = B. V.