2024. március 29., péntek
ÉSZAK-KOREA

Nemzetközi ellenőrök vizsgálják majd az atomtelepeket

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kész nemzetközi ellenőröket beengedni Észak-Korea nukleáris és rakétakísérleti telepeire – közölte tegnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szöulban hétfőn, miután előző napon Phenjanban folytatott tárgyalásokat Kim Dzsong Unnal. Az ellenőrzés ügye az egyik legfőbb megoldandó kérdés a phenjani rezsim korábbi atomleszerelési ígéreteivel kapcsolatban.

Mike Pompeo és Kim Dzsong Un a phenjani találkozón (fotó: AP/Beta)

Mike Pompeo és Kim Dzsong Un a phenjani találkozón (fotó: AP/Beta)

Pompeo azt mondta, hogy a nemzetközi ellenőrök felkeresnek egy rakétakísérleti telepet, illetve Punggje-riben lévő atomkísérleti telepet is, amelyet május végén, külföldi újságírók jelenlétében szereltek le. „Ennek a megvalósítása még sok logisztikai feladat végrehajtását igényli a jövőben” – mondta riportereknek Pompeo.

Eközben Heather Nauert, az Egyesült Államok külügyi szóvivője is megerősítette közleményben, hogy a phenjani tárgyalásokon Kim Dzsong Un meghívta a nemzetközi ellenőröket Punggje-ribe, hogy meggyőződjenek arról, a telepet valóban visszafordíthatatlanul leszerelték.

Pompeo vasárnap Phenjanban két órán át tárgyalt Kim Dzsong Unnal, majd Szöulba utazott, és beszámolt a találkozó eredményeiről Mun Dzse In dél-koreai elnöknek és Kang Kjung Va külügyminiszternek. Mielőtt Pompeo útnak indult Szöulból Pekingbe, azt mondta Kim és Donald Trump amerikai elnök tervbe vett második csúcstalálkozójával kapcsolatban, hogy nagyon közel járnak ahhoz, hogy megállapodjanak a találkozó részleteiről.

A KCNA észak-koreai hírügynökség közleményében a Pompeo és Kim-találkozó kapcsán nem tett említést a Punggje-ri telepről. A jelentés szerint Kim Dzsong Un elégedettségének adott hangot az eredményes találkozóval kapcsolatban, amelynek során a felek teljes mértékben megértették egymás álláspontját. Kim reményét fejezte ki a két ország közti párbeszéd kedvező alakulásával kapcsolatban, és méltatta Trump elnököt, amiért az őszintén igyekszik betartani a két vezető június 12-i szingapúri csúcstalálkozóján született megállapodást.

Kim és Pompeo találkozójával kapcsolatban Mun Dzse In dél-koreai elnök tegnap azt mondta, az észak-koreai vezető nemsokára Moszkvába látogathat, és nincs kizárva, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök felkeresi Észak-Koreát. Mun szerint elképzelhető egy észak-koreai–japán csúcstalálkozó is.