2024. március 28., csütörtök

Skót miniszterelnök: Skócia csak független országként dönthet saját sorsáról

A skót miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) súlyos problémát jelent Skóciának, különösen azért, mert a döntés Skócia jövőjéről jelenleg a brit kormány hatásköre, és erre csak a skót függetlenség kínálhat megoldást.

Nicola Sturgeon a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgowban rendezett éves kongresszusát záró keddi beszédében kijelentette: ha felmerül egy javaslat a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás megtartására, azt az SNP támogatná. Nincs azonban garancia arra, hogy az újabb referendum nem ugyanolyan eredménnyel végződne, mint a 2016-ban rendezett népszavazás, amelyen országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt - hangsúlyozta a skót kormányfő.

Sturgeon szerint a Brexit-tárgyalások elmúlt két éve mutatta meg, hogy Skóciának miért kell függetlenné válnia. Hozzátette: minden eddiginél nagyobb meggyőződéssel hiszi, hogy eljön a skót függetlenség napja.