2024. március 29., péntek

Szia, gyere, játsszunk...

Új munkafüzetet adott ki az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Mintegy 2000 munkafüzetet adott át tegnap ingyenesen az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete az általános iskolák tanulói és tanárai számára. Vajdaság-szerte összesen 32 iskola jelezte igényét a kiadványokra.

De Negri Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, hogy az első munkakönyvet 5 évvel ezelőtt adták ki Čudesni srpski címmel, az ötödikeseknek készült. Két évvel ezelőtt a Čarobni srpski című munkafüzetet nyomtatták ki a hatodik osztályosok részére. Az idén újabb kiadványt készítettek, ezúttal a szerb anyanyelvű harmadik osztályosoknak, akik a magyart környezetnyelvként tanulják az iskolában. Ennek a címe Szia, gyere, játsszunk...

– Erre a munkafüzetre nagyon nagy igény volt, így ebből első körben mintegy 600 példány került szétosztásra. A diákok a könyv segítségével alaposabban elsajátíthatják a magyar nyelvet – mondta De Negri Ibolya.

A könyvek kiosztását követően a tanárok egy szakmai fórumon is részt vettek tegnap, tapasztalatot cserélhettek egymással, értékelhették és véleményezhették a könyveket.

– Egyesületünk minden iskolaév kezdetén szakmai fórumot szervez az általános iskolák tanárai számára, akik a szerbet mint nem anyanyelvet oktatják. Úgy gondoljuk, hogy ezt a tantárgyat újítani kell, hiszen a diákok kommunikációs készsége nagyon hiányos. Ezért olyan munkafüzeteket készítettünk, amiket a gyerekek könnyebben alkalmazhatnak, és a beszédkészségük is jobban fejlődik. A könyvekkel kapcsolatos visszajelzések nagyon jók, a tanárok úgy látják, hogy megkönnyíti a munkájukat, és a diákok is szívesen használják – nyilatkozta az egyesület elnöke, majd hozzátette, hogy azok az iskolák, amelyek eddig még nem jelezték igényüket, még jelentkezhetnek a munkafüzetért.