2024. március 29., péntek

Ünnepi szentmise a Zentai Közkórházban

Vasárnap volt a zentai Kórházkápolna felszentelésének 24. évfordulója, mely alkalomból délután a helyszínen ünnepi szentmisét tartottak, egyúttal megáldották azt a Szűz Máriát ábrázoló domborművet, amelyet Törökné Dancsó Katalin munkájának köszönhetően Túri Török Tibor magyarországi szobrász ajándékozott Zentának.

Köszöntő beszédében Czegledi Rudolf polgármester elmondta, kivételes műalkotással gazdagodott a Zentai Közkórház kápolnája. A helyi önkormányzat kiemelkedő fontosságúnak tartja közösségünk kulturális, oktatási és vallási értékeinek fejlesztését és gyarapítását. Erre több példát is felsorolt a közelmúltból, úgymint a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezése, a Jézus szíve templom folyamatban lévő renoválása, a Zentai Gimnázium teljes épületének felújítása vagy a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermének kialakítása. A végrehajtott beruházásokkal Zenta a Tisza mente egyik legfontosabb magyar művelődési, oktatási és egyházi központjává vált.

Czegledi úgy véli, a frissen felszentelt domborműnek méltó helye lesz a Zentai Közkórház kápolnájában, melynek falai között nem csupán az intézmény betegei és alkalmazottjai, hanem a környék lakosai is megtalálhatják lelki nyugalmukat. Túri Törökről elárulta, hogy a művésznek Vajdaságban már több alkotása található, például Tóthfaluban II. János Pál pápának, Horgoson pedig az általános iskola névadójának, Kárász Karolinának a mellszobra.