2024. április 19., péntek

Bontják a montázshidat

Az újvidéki oldalon leemelték a szerkezet első részét
A hídbontás munkálatai Újvidéken (Dávid Csilla felvétele)

A hídbontás munkálatai Újvidéken (Dávid Csilla felvétele)

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Eredetileg négyéves szolgálatra tervezték, de több mint 18 évig közlekedtek rajta az újvidékiek és mindazok, akiket erre vitt az útjuk. A Boško Perošević híd most eltűnik a „történelem süllyesztőjében”, a munkások az újvidéki oldalon leemelték a szerkezet első részét, majd megkezdték szétszerelését. Korábbi információk szerint a régi híd elemeit a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra Közvállalat kérésére a rendező pályaudvar területén helyezik el.

A tartományi kormány az idén mintegy 790 millió dinárt különített el az új vasúti-közúti híd befejezésére és a régi lebontására. Az utóbbi elvégzését belefoglalták az új vasúti-közúti híd megépítéséről szóló szerződésbe, de a bontással várni kellett a bekötőutak egy részének elkészültéig.

2000 májusának végén a montázshidat Slobodan Milošević akkori elnök nyitotta meg. Miután a Žeželj-hidat a NATO 1999-ben – sokszori próbálkozás után, az április 5-étől 23-áig(!) tartó bombázással – lerombolta, az állam stratégiai fontosságúnak tartotta, hogy mielőbb ismét vasúti összeköttetést teremtsen a Dunán keresztül a bácskai és a szerémségi oldal között. Az MD–88 acélrácsos hidat a Žeželj-hídtól mintegy 75 méterre állították fel, hogy ne akadályozza az egykori híd betonmaradványainak eltávolítását. A CIP Közlekedési Intézetben tervezték Ljubomir Jevtović és Milorad Luković mérnökök. A pilléreket a belgrádi Mostogradnja készítette, az összeszerelést mindössze 100 nap alatt elvégezték. A montázshidat a Tartományi Végrehajtó Tanács alig pár nappal korábban meggyilkolt elnökéről, Boško Peroševićről nevezték el.

Emlékeztetőül: Újvidéknél az új vasúti-közúti Duna-híd megépítése nem kevesebb mint 6 és fél évig tartott. Megnyitották ugyan a forgalom előtt, de még mindig van mit csinálni körülötte, nem fejeztek be minden bekötőutat.